Peste 150.000 m²
incalziti
Peste 20 terenuri
de fotbal incalzite
Peste 25 ani
experienta
ContactDespre noi

7 idei care te ajuta sa ai mai mult spatiu in locuinta

Spatiile mici, locuintele care par inghesuite sunt mereu o problema pentru proprietarii lor. Osciland intre estetica si functionalitate, multi dintre noi nu stiu cum sa isi amenajeze sau reamenajeze interiorul locuintelor astfel incat ele sa para mai spatioase, mai largi, mai pline de aer si lumina. Norocul lor este ca specialistii in design interior au o sumedenie de solutii pentru astfel de probleme aparent insurmontabile.

Pereti vopsiti in alb sau tonuri pastelate deschise

O camera deschisa la culoare poate da senzatia de spatiu si de aerisire, mai ales daca este si prevazuta cu niste ferestre generoase. Cu toate acestea, designerii considera ca o camera prea alba da un sentiment de steril, de raceala si impersonalitate, de aceea recomanda vopselurile sau tapetele in nuante deschise, moderne, care nu incarca vizual, dar care sugereaza ideea de spatiu.

Mobila ingenios amplasata

Un stil minimalist in alegerea mobilierului este o idee excelenta atunci cand vine vorba de decorarea unei sufragerii mai mici sau ale unui dormitor de dimensiuni reduse. Cu toate acestea, in practica, desigur ca avem nevoie de spatii de depozitare, sifoniere, dulapuri si alte piese de mobilier care trebuie sa asigure confortul unei familii. Imbinand utilul cu placutul, poti gasi numeroase idei sau metode de amplasare a mobilei in cele mai neconventionale locuri. Dulapurile suspendate, mobilierul modular multifunctional, etajerele, spatiul de deasupra ferestrelor sau chiar usile, toate reprezinta oportunitati de a crea spatii de depozitare ingenioase, care nu „fura” din largimea camerei ci, din contra, contribuie la ea.

Oglinzile

Daca ai vizitat vreodata Castelul Peles, atunci stii de acel efect de „hol infinit” creat cu ajutorul oglinzilor. Orice sufragerie, dormitor sau baie de dimensiuni reduse poate beneficia de prezenta unei oglinzi sau mai multora, astfel incat, impreuna cu lumina reflectata prin ferestre, sa dea senzatia de spatiu larg, luminos si aerisit.

Contrastele si punctele de culoare

Un mobilier alb, asortat cu pereti pastel, un covor alb si perdele albe, toate pot impreuna sa creeze iluzia unui spatiu mai larg in casa. Dar cat putem suporta numai alb peste tot? Designerii de interior sugereaza sa creem puncte de contrast, care atrag privirea si o incanta, fara a periclita senzatia de spatiu. Putem realiza acest lucru prin adaugarea de accesorii colorate prin camera: perne pentru canapea, vaze, rame de tablouri, o fata de masa, abajururi la lampi, un tablou. De asemenea, colorarea unui singur perete intr-o culoare puternica, atrage privirea si creeaza acel contrast psihologic ce face camera sa para mai mare. Poti folosi stickere pentru pereti, poti tapeta un singur perete cu un tapet modern si atractiv, poti inclusiv sa iti amenajezi o mini gradina verticala cu plante si flori pe o fasie de perete pentru un efect fabulos.

Renunta la calorifere

Putina lume stie cat de mult spatiu acopera in realitate caloriferele si cat spatiu neutilizat este sub ferestre, unde sunt acestea de regula amplasate. Nu putem aseza in aceste spatii moarte din camera nici o masuta decorativa, nu putem sa ne asezam un birou si nici macar nu putem sa construim o mini biblioteca cu rafturi suspendate de la fereastra pana in podea. Specialistii recomanda instalarea unui sistem de incalzire in pardoseala in primul rand din motive functionale. Incalzirea prin pardoseala asigura cu succes incalzirea locuintei pe timp de iarna, cu controlul total al locatarilor privind temperatura si durata. Un astfel de sistem are si efecte secundare de tip estetic. Spatiul ramas liber odata ce caloriferele au fost dezinstalate se poate utiliza in cele mai practice si originale moduri.

Creeaza spatii in interiorul altor spatii

Poate suna putin futurist, dar hai sa vedem despre ce este vorba. In primul rand despre crearea unei iluzii. In sufragerie sa zicem, daca ai o masa cu scaunele aferente, un birou si o biblioteca, o canafea si diverse alte piese de mobilier, poti sa „delimitezi” masa si scaunele de exemplu, asezandu-le pe o bucata de mocheta de o culoare vie, puternica, in contrast cu pastelul sau albul inconjurator al camerei. Astfel creezi o mica insula de dimensiuni mici in mijlocul unei camere, iluzia fiind de adancime in spatiu si de existenta a unei alte camere mai mici intr-o camera mai mare. La fel iti poti „marca” zona de canapea / fotolii sau, printr-un design ingenios al unui perete, poti crea senzatia de adancime si largime in zona in care ai biblioteca si televizorul.

Joaca-te cu luminile

De la alegerea perdelelor sau transperantelor si pana la pozitionarea lampilor, aplicelor sau ale altor instalatii luminoase, jocul cu lumina este printre preferatele designerilor de interior. Un colt puternic luminat de o lampa cu picior poate crea iluzia de spatiu, la fel cum o poate face o perdea transparenta si usoara, intinsa in limitele latimii geamului, fara a le depasi si a umple peretii pe cele doua parti. Mai mult, culoarea luminii becurilor, culoarea abajururilor si diferentele de luminozitate dintr-o portiune si alta a unei camere pot crea efecte spectaculoase fara sa fii nevoit sa schimbi intregul mobilier.

Articole si noutati

C
O
N
T
A
C
T
x
Lasa-ne informatiile tale
iti vom raspunde in maximum 8 ore lucratoare.