Peste 150.000 m²
incalziti
Peste 20 terenuri
de fotbal incalzite
Peste 25 ani
experienta
ContactDespre noi

5 lucruri pe care nu le stiai din istoria sistemelor de incalzire

Istoria sistemelor de incalzire incepe cu descoperirea focului de catre omul preistoric. Daca la inceput focul a fost utilizat pentru prepararea hranei, nu mult timp dupa aceea el a capatat rolul de incalzire centrala.

Descoperirile arheologice au aratat ca vetrele primitive in jurul carora se adunau primii oameni au fost mutate in pesteri, iar acoperisurile primelor locuinte au fost prevazute cu deschizaturi pentru a permite fumului sa iasa afara. Asa au luat nastere primele sisteme ieftine de incalzire – focuri deschise ce incalzeau diverse incaperi. Insa istoria sistemelor de incalzire este mult mai interesanta de atat.

Hai sa vedem astazi cinci lucruri pe care nu le stiai despre istoria lor.

Primele forme de incalzire centrala au fost excavate in Grecia

Incalzirea centrala primitiva includea vetre si seminee, cuptoare si chiar incalzire prin pardoseala. Vetre fixe folosite in locuinte ca si incalzire centrala au fost excavate in Grecia Antica in jurul anului 2500 inainte de Hristos.

Semne ca oamenii foloseau o forma de incalzire centrala sub forma de vetre si seminee au fost descoperite si in Orientul Mijlociu si Asia.

Romanii au devenit maestrii incalzirii prin pardoseala

Chiar daca incalzirea centrala pare a fi fost punctul forte al grecilor antici, romanii au fost cei care au perfectionat sistemele de incalzire prin pardoseala. Supremii ingineri ai antichitatii au dezvoltat ceea ce azi numim sistemul hypocaust.

Nenumarate constructii romane se bazau pe urmatoarea arhitectura: camerele cu podele din mozaic sau gresie erau sustinute de niste piloni si coloane, dedesubtul lor aflandu-se alte spatii goale ce erau incalzite cu foc de lemne sau carbune. Aerul fierbinte din aceste spatii incalzeau podelele camerelor de deasupra, fumul fiind eliminat prin deschizaturi gandite cu grija.

Sistemele hypocaust erau dedicate claselor superioare, dar cel mai mult au fost utilizate pentru incalzirea celebrelor bai romane. Sistemele hypocaust au inceput sa dispara odata cu declinul Imperiului Roman si le-a luat multi ani sa revina la moda. Romanii preferau aceste sisteme ieftine de incalzire si le dezvoltasera intr-atat incat ele puteau incalzi si peretii printr-un sistem de conducte.

Incalzirea prin pardoseala era la mare moda si in Asia antica

Unele dintre primele sisteme de incalzire prin pardoseala in Asia au fost descoperite in Coreea. In jurul anului 5000 I. Chr., coreenii foloseau in locuintele lor o forma primitiva de incalzire prin pardoseala – denumite „ondol” sau „piatra calda”.

In jurul anului 3000 I. Chr. coreenii trecusera la o forma si mai avansata de incalzire centrala care servea unui dublu scop: incalzirea locuintei si cuptor pentru gatit.

In Evul Mediu se foloseau seminee

La inceputul Evului Mediu oamenii foloseau seminee – care aratau mai mult ca niste vetre – pentru a se incalzi. Cu timpul, constructorii vremii au realizat ca se pierdea foarte multa caldura din felul in care erau construite aceste vetre (cu deschizaturi mari in acoperis) si au inceput sa le modifice structura.

Astfel, semineele au devenit mai mici si au fost prevazute cu placi metalice in partea de sus pentru a reduce pierderile de caldura si a impiedica patrunderea aerului rece.

James Watt revolutioneaza incalzirea centrala

Inventatorului motorului cu aburi pare a fi si unul din parintii incalzirii centrale moderne. Pana la el, casele locuitorilor erau incalzite printr-un sistem de conducte ce distribuiau aerul cald dintr-un cuptor central. Aceasta metoda ducea la pierderi mari de caldura si foarte mult praf.

Odata cu conceptul de motor pe aburi, apar si primele radiatoare – sisteme ce primeau caldura dintr-o sursa si o redistribuiau mai departe. Abia in 1930 tehnologia devine suficient de importanta pentru a se putea vorbi de un sistem de incalzire centrala pe baza de apa calda.

Tu ce alte date mai stii despre alte sisteme ieftine de incalzire din preistorie sau antichitate?

Articole si noutati

C
O
N
T
A
C
T
x
Lasa-ne informatiile tale
iti vom raspunde in maximum 8 ore lucratoare.