Peste 150.000 m²
incalziti
Peste 20 terenuri
de fotbal incalzite
Peste 25 ani
experienta
ContactDespre noi

5 greseli pe care le poti evita in utilizarea termostatului

Termostatele sunt cea mai buna metoda de a-ti incalzi casa in mod eficient, fie ca utilizezi un sistem de incalzire prin pardoseala, fie ca te bucuri de o centrala traditionala. Dar utilizarea termostatului nu este intotdeauna atat de intuitiva pe cat ne-ar placea sa fie, si de aceea se pot inregistra deseori greseli care ne costa bani si energie.

Hai sa vedem astazi 5 erori pe care le poti evita pentru a-ti incalzi corect locuinta si a face economii.

Pui termostatul pe o temperatura mai mare atunci cand este frig afara

Specialistii afirma ca peste 52% din oameni fac aceasta greseala, ignorand faptul ca termostatul are rolul de a pastra o temperatura uniforma in casa indiferent de temperaturile de afara.

Daca setezi termostatul de incalzire in pardoseala pe o temperatura foarte mare atunci cand este frig afara, vei ajunge probabil sa incalzesti casa prea tare, iar asta se traduce printr-o risipa de energie si de costuri.

Pui termostatul pe o temperatura mai mare ca sa incalzesti o camera mai repede

Destul de multi oameni (35% zic expertii) cred ca termostatul functioneaza ca pedala de acceleratie a unei masini. Cand ajungi acasa intr-o seara friguroasa, poti fi tentat sa setezi termostatul pe o temperatura foarte mare pentru a incalzi casa mai repede.

Din pacate, nu asa functioneaza un termostat. Acesta nu controleaza cat de repede se incalzeste o camera, ci se asigura ca sistemul de incalzire va atinge temperatura dorita de tine. Tot ce vei obtine facand aceasta greseala este un consum suplimentar de energie si facturi mai mari.

Mentinerea termostatului pe o temperatura minima tot timpul

Foarte multi cred ca este mai bine sa seteze o temperatura minima a termostatului, iar incalzirea sa mearga tot timpul, considerand astfel ca fac mai multa economie decat sa aprinda si sa stinga in permanenta sistemul de incalzire. Tot ce obtii astfel, insa, este faptul ca incalzesti o casa goala (daca esti plecat in timpul zilei) si consumi o cantitate de energie de care nu se bucura nimeni.

Poti sa pornesti termostatul cand ajungi acasa si sa il stingi cand pleci fara sa iti faci griji de costuri. In plus, termostatele mai avansate iti permit sa le programezi pentru a functiona numai in momentele in care esti acasa si ai nevoie de caldura, nu si cand lipsesti.

Fortarea termostatului sa atinga temperaturi mai mari atunci cand nu poate

Daca vrei sa obtii o temperatura de 24 de grade in camera, dar termostatul tau atinge limita maxima de 20, nu creste temperatura la 28 pentru a compensa diferenta. Asta va pune o presiune foarte mare pe centrala sau pe sistemul de incalzire prin pardoseala, ceea ce poate duce la stricaciuni sau costuri ridicate.

Daca observi ca temperatura din termostat nu atinge limita setata de tine, verifica daca nu ai pierderi de caldura si incearca sa rezolvi mai intai aceasta problema.

Permiti pierderi de caldura

Una dintre cele mai frecvente greseli pe care le facem atunci cand pornim sistemul de incalzire prin pardoseala sau centrala este sa permitem pierderi de caldura. Fie nu inchidem geamurile in toata casa, fie lasam doar un geam deschis in camera pe care o incalzim, fie nu inchidem o usa sau nu izolam corespunzator un perete.

Cu cat permitem caldurii sa se piarda mai mult, cu atat mai greu va face fata termostatul ca sa compenseze pierderile, si cu atat mai multa presiune va fi pusa pe sistemul de incalzire ca sa genereze temperaturi mai mari. Inainte sa dai drumul la caldura, asigura-te ca nu pierzi energie si bani pentru ca ai un geam deschis in camera alaturata.

Articole si noutati

C
O
N
T
A
C
T
x
Lasa-ne informatiile tale
iti vom raspunde in maximum 8 ore lucratoare.