Sistemul de incalzire ideal

pentru un maxim de confort

Temperaturile extreme sunt o problema pentru incalzirea in pardoseala?

Incalzirea in pardoseala la temperaturi scazute

Atunci cand vine vorba despre incalzirea in pardoseala, multi oameni considera aceasta forma de incalzire a locuintei drept un moft estetic, dar care nu poate satisface nevoile de caldura ale unei intregi familii pe timp de iarna. Intrebarea care cere din ce in ce mai multe raspunsuri poate fi formulata astfel: „Este incalzirea in pardoseala capabila sa asigure incalzirea unei locuinte chiar si in lunile cu temperaturi joase extreme?

Ca sa raspundem la aceasta intrebare, trebuie sa iti facem niste precizari. Presupunand ca renunti la orice alta forma de incalzire (calorifere, radiatoare, soba etc.) si adopti exclusiv incalzirea in pardoseala pentru toate incaperile din locuinta, trebuie sa stii ca aceasta incalzire nu se produce aleatoriu, si, cel mai important, este radiata uniform in toata incaperea. Ca sa fim mai specifici, imagineaza-ti ca locuiesti intr-o zona a Romaniei in care nu este neobisnuit sa „suferi” iarna de temperaturi cu doua cifre sub minus.

Acum imagineaza-ti ca sistemul tau de incalzire in pardoseala poate fi setat prin senzorii si termostatele de care vine insotit astfel incat sa produca un nivel ridicat si constant de caldura in casa.

1. Inteligenta sistemelor de incalzire in pardoseala

Sistemele de incalzire in pardoseala avansate tehnologic si inteligente pot fi „invatate” sa recunoasca nevoile de caldura ale proprietarilor si sa se autoregleze astfel incat si cele mai joase temperaturi de afara sa poata fi compensate.

Unele studii efectuate in strainatate, in intervale cuprinzand lunile ianuarie si februarie, caracterizate de temperaturi sub 0 grade atat pe timpul zilei cat si pe timpul noptii au demonstrat ca sistemul de incalzire in pardoseala, utilizat ca unica sursa de incalzire, face fata cu succes chiar si unor ierni grele. Secretul este ca sistemul radiaza caldura in mod uniform in intreaga incapere, in mod constant, si la temperaturi setate pentru a compensa frigul de afara.

2. Minimizarea pierderilor de caldura

Un alt secret pe care ar trebui sa il stii daca esti tentat de eficacitatea sistemelor de incalzire in pardoseala este ca trebuie sa iti minimizezi foarte strict orice pierderi de caldura. Pozitionarea geografica a locuintei, caracteristicile climatice ale zonei, fenomenele meteo cele mai comune zonei, consumul mediu de electricitate, izolatia locuintei si a ferestrelor, materialele din care este construita locuinta, arhitectura si chiar si designul interior al casei, toate contribuie la pierderile de caldura, sau, dimpotriva, la diminuarea acestora. Atunci cand va instalati un sistem de incalzire in pardoseala, va trebui (impreuna cu specialistii competenti in domeniu) sa va calculati pierderile de caldura in functie de toate aceste criterii, pentru ca proiectul de incalzire in pardoseala sa se adapteze la aceste pierderi si sa le poata compensa.

In plus, proiectarea, instalarea si functionarea unui sistem eficient de incalzire in pardoseala este dependenta si de nevoile de incalzire ale celor care vor utiliza sistemul. Cu alte cuvinte, daca planuiesti o astfel de investitie in locuinta ta, trebuie sa iei in calcul aspecte ce tin de eficienta, proiectare si logistica si apoi sa introduci un sistem de incalzire in pardoseala performant si perfect adaptat la contextul si nevoile tale. Ca sa raspundem la intrebarea cu care am inceput, raspunsul este cu siguranta „da”! Un astfel de sistem face fata cu succes oricarei ierni geroase, atata timp cat este montat corect si gestionat cu eficienta.

 

Cat de util ti s-a parut acest articol?

Articole si noutati

 • 27 Oct. 2021 Poți folosi încălzirea în pardoseală cu podeaua din vinil?

  Pentru foarte multă lume, încălzirea prin pardoseală este răspunsul la foarte multe probleme de ordin practic, financiar și chiar personal atunci când vine vorba despre confortul în propria locuință. De-a lungul sezonului rece, ai un adevărat depozit de căldură binefăcătoare sub tălpi și o temperatură optimă în fiecare cameră. Dar atunci când îți instalezi un Citeste mai mult »

 • 21 Oct. 2021 Microbetonul și încălzirea în pardoseală

  Încălzirea prin pardoseală este o soluție din ce în ce mai populară printre cei care vor să beneficieze de mai mult confort termic cu costuri reduse. Dar un astfel de sistem nu este întotdeauna compatibil cu materialele de construcție folosite în general. Din acest motiv, astăzi vom discuta despre microbeton, unul dintre mai potrivite materiale Citeste mai mult »

 • 23 Sep. 2021 De ce majoritatea oamenilor aleg încălzirea în pardoseală ca metodă de încălzire?

  Faptul că din ce în ce mai mulți oameni aleg încălzirea prin pardoseală nu mai este o surpriză pentru nimeni. Dacă acum câțiva ani acest sistem era prezent în general în hoteluri sau alte unități de cazare, spa-uri sau case de vacanță, acum nenumărate case și apartamente au încălzire prin pardoseală integral sau în anumite Citeste mai mult »

 • 20 Sep. 2021 Încălzirea în pardoseală ridică sau nu nivelul podelei?

  Mulți clienți și cititori ne întreabă dacă un sistem de încălzire prin pardoseală poate sau nu să ridice nivelul podelei. Din acest motiv, în acest articol vom analiza câteva aspecte ce țin de astfel de sisteme și impactul pe care instalarea lor l-ar putea avea asupra pardoselii. De asemenea, vom discuta și despre tipurile de Citeste mai mult »

 • 30 Aug. 2021 De ce ar trebui să îți instalezi încălzire în pardoseală în bucătărie

  Atunci când îți refaci bucătăria, probabil că primul tău gând se îndreaptă spre schimbarea gresiei și a faianței, cumpărarea de aparatură nouă, modificarea mobilei, achiziționarea unui blat nou, etc. Dar te-ai gândit vreodată că un proiect de redecorare a bucătăriei poate implica și instalarea unui sistem de încălzire prin pardoseală electric?  În definitiv, această încăpere Citeste mai mult »

 • 18 Aug. 2021 Ce reprezintă un termostat pentru cameră și cum să îl folosești

  Toți cei care ne bucurăm de încălzire cu centrală sau prin pardoseală suntem obișnuiți cu termostatele. Aceste aparate de mici dimensiuni sunt parte a peisajului casei și rareori ne atrag atenția atunci când nu le folosim în lunile de iarnă.  Dar le folosim cu adevărat bine? Și, mai mult decât atât, le înțelegem cu adevărat Citeste mai mult »

 • 19 Jul. 2021 Se poate instala încălzirea în pardoseală în baie?

  Încălzirea prin pardoseală nu mai reprezintă de mult un lux. Dacă acum câţiva ani, sistemele de încălzire prin pardoseală erau prezente cel mai frecvent în case, hoteluri, clădiri de birouri, săli de sport, clinici medicale, incorporate în terasele restaurantelor, instalate în centre spa sau piscine, printre altele, lucrurile s-au schimbat semnificativ. Acum, încălzirea prin pardoseală Citeste mai mult »

 • 13 Jul. 2021 Istoria încălzirii în pardoseală

  Mulți dintre noi cred că încălzirea prin pardoseală reprezintă una dintre culmile tehnologiei moderne. Cu toate acestea însă, încălzirea în pardoseală are o istorie foarte veche. Unii plasează începuturile acestei forme de încălzire în China, în anii 10.000 î.e.n. Alți arheologi consideră că încălzirea prin pardoseală așa cum o știm astăzi are ca sursă de Citeste mai mult »

Vezi toate ›