Sistemul de incalzire ideal

pentru un maxim de confort

Plăci porțelanate versus ceramică: alegerea potrivită pentru încălzirea prin pardoseală

Încălzirea prin pardoseală funcţionează extraordinar de bine împreună cu pardoselile ceramice sau porțelanate. Dar care dintre cele două variante este cea mai bună pentru nevoile tale? Plăcile ceramice sunt în general la îndemâna oricui, în timp ce plăcile porțelanate, mai scumpe, vin cu o serie de calități greu de ignorat atunci când ne amenajăm/construim locuința.

Hai să vedem împreună ce să alegi pentru casa ta ca să te bucuri de căldură confortabilă și eficientă pe tot parcursul anului!

1. Plăcile de ceramică

Plăcile ceramice sunt cele mai populare și mai frecvent folosite în amenajările interioare. Accesibile ca preț și modele/culori, plăcile ceramice au următoarele caracteristici esențiale pe care trebuie să le iei în considerare atunci când iei în calcul instalarea unui sistem de încălzire prin pardoseală:

 • Absorb mai multă umezeală
 • Sunt mai puțin dure
 • Sunt mai ușor de tăiat la dimensiuni
 • Sunt mai accesibile ca preț

2. Plăcile porțelanate

În general, plăcile porțelanate au renumele de a fi foarte dure și rezistente la trafic și chiar intemperii – motiv pentru care sunt folosite și în amenajările exterioare, nu numai de interior. Mai mult, absorb mai puțină umezeală – dar sunt și mai scumpe și mai greu de tăiat.

3. Ce alegem pentru încălzirea prin pardoseală dintre cele două tipuri de plăci?

Atât plăcile de porțelan cât și cele de ceramică se potrivesc unui sistem de încălzire prin pardoseală. Oferă o suprafață cu un grad ridicat de conductivitate termică, distribuind rapid, uniform și egal căldura de-a lungul întregii podele. Așa cum știm deja cu toții, astfel de pardoseli sunt ușor de curățat și de întreținut.

Un lucru important de reținut este că trebuie să alegi cu atenție grosimea plăcilor ceramice și a celor porțelanate. Cu cât plăcile sunt mai groase, cu atât va crește durata în care se va încălzi o cameră. Desigur, trebuie să fii atent să achiziționezi plăci ceramice sau porțelanate de calitate bună – cele de calitate inferioară fiind mai subțiri nu vor rezista atât de bine la trafic intens și cantități mari de umezeală.

Unii specialiști recomandă să ai în vedere următoarele aspecte:

 • Dacă amenajezi o locuință și vrei numai să îi sporești confortul, soluția cea mai bună sunt covorașele încălzitoare (electrice) care se potrivesc atât pardoselilor ceramice cât și porțelanate. Acestea pot fi dimensionate mai ușor și funcționează foarte bine în încăperi cu formă regulată (băi, bucătării, chiar și living).
 • Dacă locuința este în construcție și vrei să te bucuri de încălzire prin pardoseală încă de la început, atunci este recomandat să instalezi un sistem de incalzire electrica cu cabluri incalzitoare împreună cu o pardoseală porțelanată, rezistentă la umiditate.
 • Sistemele de încălzire prin pardoseală electrice funcționează optim atât cu suprafețe ceramice de bună calitate, cât și cu podele porțelanate.

Un ultim sfat pe care ți-l putem da este acela de a discuta în detaliu cu experții în încălzire prin pardoseală despre planurile tale de amenajare. În funcție de grosimea plăcilor ceramice / porțelanate, de dimensiunea camerelor și de scopul acestora, specialiștii îți pot recomanda un sistem de încălzire prin pardoseală potrivit nevoilor tale.

Cat de util ti s-a parut acest articol?

Plăci porțelanate versus ceramică: alegerea potrivită pentru încălzirea prin pardoseală
3.8 (76%) numar voturi: 5

Articole si noutati

 • 31 May. 2019 Cat de sigura este incalzirea prin pardoseala?

  Desi incalzirea prin pardoseala are o vechime considerabila – in jur de 60 de ani – multi inca au indoieli in ceea ce priveste siguranta ei. Sistemele de incalzire prin pardoseala devin din ce in ce mai populare la noi in tara si putini isi fac probleme in legatura cu ele. Totusi, astazi vom discuta Citeste mai mult »

 • 27 May. 2019 Plăci porțelanate versus ceramică: alegerea potrivită pentru încălzirea prin pardoseală

  Încălzirea prin pardoseală funcţionează extraordinar de bine împreună cu pardoselile ceramice sau porțelanate. Dar care dintre cele două variante este cea mai bună pentru nevoile tale? Plăcile ceramice sunt în general la îndemâna oricui, în timp ce plăcile porțelanate, mai scumpe, vin cu o serie de calități greu de ignorat atunci când ne amenajăm/construim locuința. Citeste mai mult »

 • 09 May. 2019 4 mituri despre incalzirea prin pardoseala

  Nu cu mult timp in urma, am discutat despre patru mituri despre incalzirea prin pardoseala destul de frecvente printre consumatori. Astazi continuam discutia despre sistemele de incalzire prin pardoseala prezentandu-ti alte patru mituri pe care probabil le-ai mai auzit. Ca sa faci o alegere educata, hai sa vedem astazi niste mituri si adevaruri despre incalzirea Citeste mai mult »

 • 25 Apr. 2019 Design interior: ce este la moda in 2019

  Ca de obicei in fiecare primavara, designerii de interior ne prezinta tendintele pe intreg anul, ca noi sa putem afla din timp ce mai este (sau nu) la moda si cum putem sa ne reamenajam locuintele in funcţie de aceste trenduri. Daca tocmai ce aveai de gand sa pui la punct un plan de redecorare Citeste mai mult »

 • 01 Apr. 2019 Reguli de montaj pentru un randament ridicat

  Atunci cand doreşti sa instalezi un sistem de incalzire prin pardoseala, trebuie sa respecti unele reguli de montaj pentru a obtine un randament ridicat si confortul dorit. Trebuie sa stii ca si daca montezi sistemul de unul singur, conexiunile electrice trebuie facute de un specialist. Dincolo de asta insa, multi doresc sa stie ce trebuie Citeste mai mult »

 • 22 Mar. 2019 Idei ingenioase de amenajare a unei garsoniere

  Locuintele mici sunt dificil de amenajat, chiar daca nevoile noastre sunt aceleasi, indiferent de spatiul disponibil. O garsoniera trebuie sa ne ofere tot confortul si spatiul de care avem nevoie. Atunci cand incercam sa combinam utilul cu placutul intr-o garsoniera, ne gandim la tot felul de solutii pentru a crea spatii de stocare, facand compromisuri Citeste mai mult »

 • 28 Feb. 2019 Cum sa reduci pierderile de caldura din casa ta

  Pierderile de caldura reprezinta o problema importanta pe care trebuie sa o luam in seama, mai ales pe timpul iernii. De obicei, acestea au loc deoarece caldura din locuinta se risipeste in exterior prin acoperis, ferestre, podea sau pereti. Calcularea pierderilor de caldura este esentiala in proiectarea unui sistem de incalzire pentru casa dar mai Citeste mai mult »

 • 20 Feb. 2019 Avantajele incalzirii electrice pentru sere

  Incalzirea electrica prin pardoseala are nenumarate aplicatii rezidentiale si comerciale, asa cum am vazut de-a lungul timpului. Dincolo insa de montarea acestor sisteme in casele noastre sau in cladirile de birouri, acest tip de incalzire dovedeste a avea o serie de avantaje extrem de atractive pentru cei care construiesc sau modernizeaza sere. Hai sa vedem Citeste mai mult »

Vezi toate ›