Sistemul de incalzire ideal

pentru un maxim de confort

Pasii instalarii unui sistem de incalzire prin pardoseala


Pasii instalarii unui sistem de incalzire prin pardoseala

Sistemele de incalzire prin pardoseala sunt o optiune foarte populara de a iti incalzi locuinta. In ultimii ani acestea au luat un avant in ceea ce priveste numarul de clienti si incaperile incalzite.

Acest lucru nu e ceva surprinzator daca privim avantajele unui asemenea sistem. Astfel, pe langa faptul ca acestea aduc un plus urias in ceea ce priveste efectivitatea si economia locuintei, spatiul pe care acestea il ocupa in incapere este unul redus, iar beneficiile pe care le aduce mediului sunt un plus.

Cu toate acestea, un avantaj care a iesit in evidenta in ultimii ani este modalitatea foarte usoara in care acesta poate fi instalat in comparatie cu sistemele traditionale de incalzire. In acest fel, datorita evolutiei tehnologiei, acestea au devenit usor de manevrat, mai ales in constructiile deja existente. Orice persoana cu putina rabdare si cu dorinta de a avea unul din cele mai eficiente sisteme de incalzire, poate sa isi instaleze un astfel de sistem chiar in propria locuinta.

Mai jos, vom prezenta un scurt ghid in ceea ce priveste instalarea unui sistem de incalzire prin pardoseala, ce trebuie sa stiti inainte de instalare si pasii propriu-zisi pe care trebuie sa ii urmati pentru obtinerea unui rezultat de nota 10.

Ce trebuie sa iei in considerare atunci cand vrei sa instalezi un sistem electric de incalzire in pardoseala?

Stabiliti incaperile in care doriti sa-l instalati si suprafetele

Pentru o eficienta maxima a sistemului de incalzire in pardoseala, anumiti pasi trebuie facuti chiar inainte de instalarea acestuia. Astfel, trebuie sa stabiliti exact in ce incaperi urmeaza sa-l instalati.

De obicei, o eficienta mai buna este regasita in locuintele care au intreaga suprafata incalzita prin pardoseala, desi unele persoane ar prefera sa instaleze sistemul de incalzire doar in anumite parti ale locuintei.

Din fericire, acesta se poate instala conform cerintelor fiecarui om, fiind dinamic in ceea ce priveste alegerea suprafetei efectiv incalzite. In plus, trebuie retinut si faptul ca incalzirea se poate face separat in functie de fiecare camera in parte. Totusi, trebuie sa retineti ca in acest caz mai multe termostate trebuie instalate.

Stabilirea tipului de sistem electric de incalzire

Urmatorul pas, ar fi stabilirea exacta a tipului de sistem electric de incalzire pe care il doriti.

Exista doua solutii in ceea ce priveste instalarea:

 1. Cablurile incalzitoare, care au avantajul de a fi mai flexibile, putand fi instalate in aproape orice incapere.
 2. Covoarele electrice incalzitoare, care sunt mult mai usor de instalat, fiind deja stabilite distantele intre cabluri.

Trebuie sa iei in considerare si tipul de pardoseala pe care urmeaza sa il ai in acea incapere. Daca iti propui sa instalezi incalzirea prin pardoseala sub gresie ai nevoie de un sistem cu mai multa putere de incalzire in comparatie cu instalarea sub un parchet de lemn. E nevoie astfel de o comparatie intre materialele pe care urmeaza sa le folositi in fiecare incapere.

De asemenea, masurarea exacta a suprafetei este din nou foarte importanta. Tineti cont ca trebuie lasata o anumita distanta intre acestia si marginea sistemului de incalzire.

In plus, nu este recomandata instalarea sistemului sub electrocasnicile asezate pe pardoseala, cum ar fi frigiderul sau masina de spalat. Caldura emanata din podea poate avea un impact negativ asupra functionarii acestora.

Un ultim punct pe care trebuie sa il luati in considerare este si instalarea unui sistem de izolatie sub sistemul de incalzire prin pardoseala. Acesta nu numai ca ajuta la protejarea suprafetei inferioare, dar si creste eficienta sistemului propriu-zis prin redirectionarea caldurii catre incapere.

Pasii instalarii unui sistem de incalzire prin pardoseala

Aici va lasam o descriere scurta a pasilor pe care trebuie sa ii urmati:

 • Dupa masurarea dimensiunilor incaperii, stabiliti exact suprafata unde urmeaza sa fie instalat sistemul. Puteti desena un contur al acestei suprafete, astfel incat in momentul instalarii sa nu depasiti limita masuratorilor. In plus, marcati zona unde urmeaza sa fie amplasate electrocasnicile sau obiectele care nu doriti sa fie afectate de caldura. In acest fel, nu veti gresi la momentul instalarii propriu-zise.
 • Curatarea suprafetei incaperii este necesara pentru instalarea sistemului de izolare si ulterior a sistemului de incalzire.
 • Amplasati cu grija si conform instructiunilor existente, sistemul de izolare, astfel incat acesta sa acopere intreaga suprafata a incaperii.
 • Identificati sursa de energie care urmeaza sa fie folosita pentru alimentarea sistemului de incalzire. In acest fel veti sti exact de unde puteti incepe cu amplasarea sistemului.
 • Odata ce primiti sistemul de incalzire testati-l cu un multimetru digital, astfel incat valorile prezentate de acesta sa corespunda cu cele existente in manualul de instructiuni. Daca observati o discrepanta nu ezitati sa contactati furnizorul materialelor sau chiar sa returnati materiale.
 • Aseaza sistemul propriu-zis pe suprafata. Desi pare un proces usor, acesta este extrem de migalos si trebuie tratat cu cea mai mare atentie.
  • Incepeti prin asezarea acestuia de la sursa de energie si rulati-l. In momentul in care intalniti un obstacol sau o suprafata pe care acesta nu trebuie amplasat calculati exact cum puteti sa evitati acea zona.
  • Atentie, cablurile electrice nu trebuie taiate. In cazul in care e nevoie de taierea sistemului, taiati doar plasa dintre cabluri sau materialul auto-adeziv. In acest fel, puteti conduce intreg sistemul in directia potrivita, evitand in totalitate zona exclusa.
  • De asemenea, cablurile se pot indoi, fiind flexibile, permitandu-va sa amplasati sistemul de incalzire dupa preferintele dumneavoastra.
 • Daca calculele dumneavoastra privind masurile au fost corecte, la momentul ultimei rulari intreaga suprafata a incaperii va fi acoperita. Va recomandam sa nu dezlipiti materialul autoizolant pana nu ati rulat intreg sistemul, astfel incat sa aveti posibilitatea sa modificati asezarea in cazul in care nu sunteti multumiti cu ea.
 • Amplasati senzorul de caldura, acesta va comunica termostatului temperatura exacta a sistemului.
  • La aceasta etapa cititi cu atentie instructiunile furnizorului, care va vor spune exact unde trebuie instalat senzorul.
  • In mod normal senzorul ar trebui asezat in mijlocul tuturor elementelor, oferind o temperatura mai exacta de la nivelul incalzirii in pardoseala.
  • In plus acesta trebuie sa nu atinga cablurile de incalzire, sa fie asezat sub plasa sistemului si sa fie asezat aproape de sursa de energie.
  • De asemenea, este recomandat sa faceti un loc special destinat in care acesta sa fie asezat. El este destul de gros si un astfel de loc ajuta la mentinerea nivelului intregului sistem.
 • Acum ca totul este asezat corespunzator, testeaza sistemul cu un multimetru, astfel incat valorile sa fie normale. Odata ce aceste valori sunt optime, conectati-le la sistemul electric central. Va recomandam contactarea unui electrician, acesta avand expertiza pentru parcurgerea acestui pas.

Concluzie

Dupa cum ati observat, instalarea unui sistem de incalzire prin pardoseala este usoara, dinamica si nu necesita un nivel ridicat de experienta. Oricine poate sa isi instaleze propriul sistem si astfel sa beneficeze de cel mai modern sistem de incalzire existent.

Cu toate acestea, daca aveti dubii cu privire la instalarea sistemului nu ezitati sa ne contactati. Suntem tot timpul disponibili sa va sarim in ajutor sau chiar sa parcurgem acest intreg proces impreuna.

Articole si noutati

 • 27 Oct. 2021 Poți folosi încălzirea în pardoseală cu podeaua din vinil?

  Pentru foarte multă lume, încălzirea prin pardoseală este răspunsul la foarte multe probleme de ordin practic, financiar și chiar personal atunci când vine vorba despre confortul în propria locuință. De-a lungul sezonului rece, ai un adevărat depozit de căldură binefăcătoare sub tălpi și o temperatură optimă în fiecare cameră. Dar atunci când îți instalezi un Citeste mai mult »

 • 21 Oct. 2021 Microbetonul și încălzirea în pardoseală

  Încălzirea prin pardoseală este o soluție din ce în ce mai populară printre cei care vor să beneficieze de mai mult confort termic cu costuri reduse. Dar un astfel de sistem nu este întotdeauna compatibil cu materialele de construcție folosite în general. Din acest motiv, astăzi vom discuta despre microbeton, unul dintre mai potrivite materiale Citeste mai mult »

 • 23 Sep. 2021 De ce majoritatea oamenilor aleg încălzirea în pardoseală ca metodă de încălzire?

  Faptul că din ce în ce mai mulți oameni aleg încălzirea prin pardoseală nu mai este o surpriză pentru nimeni. Dacă acum câțiva ani acest sistem era prezent în general în hoteluri sau alte unități de cazare, spa-uri sau case de vacanță, acum nenumărate case și apartamente au încălzire prin pardoseală integral sau în anumite Citeste mai mult »

 • 20 Sep. 2021 Încălzirea în pardoseală ridică sau nu nivelul podelei?

  Mulți clienți și cititori ne întreabă dacă un sistem de încălzire prin pardoseală poate sau nu să ridice nivelul podelei. Din acest motiv, în acest articol vom analiza câteva aspecte ce țin de astfel de sisteme și impactul pe care instalarea lor l-ar putea avea asupra pardoselii. De asemenea, vom discuta și despre tipurile de Citeste mai mult »

 • 30 Aug. 2021 De ce ar trebui să îți instalezi încălzire în pardoseală în bucătărie

  Atunci când îți refaci bucătăria, probabil că primul tău gând se îndreaptă spre schimbarea gresiei și a faianței, cumpărarea de aparatură nouă, modificarea mobilei, achiziționarea unui blat nou, etc. Dar te-ai gândit vreodată că un proiect de redecorare a bucătăriei poate implica și instalarea unui sistem de încălzire prin pardoseală electric?  În definitiv, această încăpere Citeste mai mult »

 • 18 Aug. 2021 Ce reprezintă un termostat pentru cameră și cum să îl folosești

  Toți cei care ne bucurăm de încălzire cu centrală sau prin pardoseală suntem obișnuiți cu termostatele. Aceste aparate de mici dimensiuni sunt parte a peisajului casei și rareori ne atrag atenția atunci când nu le folosim în lunile de iarnă.  Dar le folosim cu adevărat bine? Și, mai mult decât atât, le înțelegem cu adevărat Citeste mai mult »

 • 19 Jul. 2021 Se poate instala încălzirea în pardoseală în baie?

  Încălzirea prin pardoseală nu mai reprezintă de mult un lux. Dacă acum câţiva ani, sistemele de încălzire prin pardoseală erau prezente cel mai frecvent în case, hoteluri, clădiri de birouri, săli de sport, clinici medicale, incorporate în terasele restaurantelor, instalate în centre spa sau piscine, printre altele, lucrurile s-au schimbat semnificativ. Acum, încălzirea prin pardoseală Citeste mai mult »

 • 13 Jul. 2021 Istoria încălzirii în pardoseală

  Mulți dintre noi cred că încălzirea prin pardoseală reprezintă una dintre culmile tehnologiei moderne. Cu toate acestea însă, încălzirea în pardoseală are o istorie foarte veche. Unii plasează începuturile acestei forme de încălzire în China, în anii 10.000 î.e.n. Alți arheologi consideră că încălzirea prin pardoseală așa cum o știm astăzi are ca sursă de Citeste mai mult »

Vezi toate ›