Sistemul de incalzire ideal

pentru un maxim de confort

Istoria încălzirii în pardoseală


Mulți dintre noi cred că încălzirea prin pardoseală reprezintă una dintre culmile tehnologiei moderne. Cu toate acestea însă, încălzirea în pardoseală are o istorie foarte veche.

Unii plasează începuturile acestei forme de încălzire în China, în anii 10.000 î.e.n. Alți arheologi consideră că încălzirea prin pardoseală așa cum o știm astăzi are ca sursă de inspirație sistemele coreene Ondol, vechi de mai bine de șapte mii de ani.

Oricum am privi această problemă, încălzirea prin pardoseală datează din cele mai vechi timpuri. Astăzi, te invităm la o scurtă lecție de istorie pentru a afla mai multe despre evoluția ei.

Cele mai vechi dovezi ale existenței încălzirii prin pardoseală

Majoritatea istoricilor sunt de acord că primele dovezi ale acestui sistem de încălzire datează din anul 5.000 înainte de Hristos. Descoperirile arheologice (de pe teritoriul Coreei de Nord de azi) indică faptul că locuitorii foloseau o podea dublă pentru a se încălzi.

Iată cum funcționa sistemul: podeaua era înălțată pe stâlpi de susținere la suficientă distanță unii de ceilalți ca printre ei să poată circula aer cald. Focul utilizat pentru a încălzi spațiul de sub podea avea denumirea Ondol – piatră caldă. Un sistem de coșuri de fum făcea posibil ca încăperile de deasupra spațiilor Ondol să fie în permanență încălzite.

Salturile tehnologice antice nu se opresc aici

În anul 3000 î.e.n., arheologii găsesc în Coreea un sistem avansat, bazat pe vechiul Ondol. Locuitorii foloseau un sistem de vetre care îndeplineau un scop dublu: încălzeau pardoseala pe dedesubt, dar jucau și rolul unei sobe destul de primitive pentru gătit.

În jurul anului 900 î.e.n., acest sistem dublu devenise și mai sofisticat. În centrul casei, exista un cămin principal care se ocupa de încălzirea casei, în timp ce un altul secundar era instalat în jurul casei pentru gătit.

Astfel de descoperiri au fost făcute în China, Coreea și chiar Alaska, așadar sistemul de încălzire prin pardoseală căpăta popularitate dincolo de granițele Coreei.

Încălzirea prin pardoseală captează atenția marilor imperii antice

Cele mai importante descoperiri legate de încălzirea prin pardoseală din Europa pot fi asociate Greciei și Romei antice. În jur de anul 500 î.e.n., ambele popoare foloseau încălzirea prin pardoseală la nivel de masă.

Sistemul Hypocaust, specific romanilor, avea clare influențe din Ondol-ul coreean: o podea secundară se înălța pe stâlpi de susținere din piatră deasupra unei podele principale. În spațiul astfel creat, căldura generată de o vatră (câte una în fiecare cameră) se împrăștia uniform, încălzind astfel suprafața întregii case. Cine a auzit de celebrele băi romane, înțeleg principiul și mai bine: spațiile de sub podele și dintre pereți încălzeau nu numai piscinele cu apă dar chiar și pereții băii, ventilația realizându-se prin guri de aerisire dispuse în acoperiș.

În tot acest timp, în Asia, folosirea încălzirii prin pardoseală lua avânt, cu sisteme din ce în ce mai sofisticate. În jurul anului 1.000 î.e.n., vetrele și căminele se aflau la exteriorul casei, pentru a preveni accidentele.

Atât Ondol-ul cât și Hypocaust-ul s-au dezvoltat în paralel și au avansat. În jur de anul 500 î.e.n., Ondol-ul în cea mai sofisticată formă a sa era prezent în palate și în casele înaltei societăți, iar Hypocaust-ul devenise deja o obișnuință în băile publice și casele locuitorilor din bazinul Mediteranei.

Un salt în timp și…

…ajungem în era noastră. Unele dintre cele mai importante dovezi istorice referitoare la încălzirea prin pardoseală, inspirată din Hypocaust-ul roman, se leagă de celebrele băi turcești construite și folosite de Imperiul Otoman.

De atunci însă, lucrurile par a stagna pe continentul nostru (în timp ce iau tot mai mult avânt în Asia).

Următorul moment esențial în istoria încălzirii prin pardoseală se înregistrează în jurul anilor 1600, în Franța, unde inginerii au început să folosească un sistem de conducte pentru a facilita circulația aerului cald pe sub podelele caselor.

Anii 1800 înregistrează noi avansuri tehnologice. Evoluția boiler-ului în Europa, împreună cu dezvoltarea unor noi conducte pentru apă caldă dar și cercetările privind conductivitatea termală au repus în prim-plan încălzirea prin pardoseală.

Secolul douăzeci, tehnologia și încălzirea viitorului

Valabil pentru majoritatea tehnologiilor și avansurilor științifice, secolul douăzeci a fost definitoriu pentru sistemele de încălzire prin pardoseală.

Datorită contribuției lui Oscar Faber – primul care a folosit țevile de apă pentru a încălzi și a răci o locuință – și a lui Frank Lloyd Wright, care a folosit un sistem de conducte de apă în pardoseala casei lui Herbert Jacobs, încălzirea prin pardoseală ia un avânt puternic în anii 30 și în SUA.

Din anii 40 și până în anii 80, încălzirea prin pardoseală pe bază de apă s-a răspândit în întreaga lume, din Coreea până în Canada. În tot acest timp, Europa lucra la noile standarde de calitate ale acestui tip de încălzire.

Sistemele electrice de încălzire prin pardoseală au căpătat și ele avânt în aceeași perioadă. Având avantaje substanțiale față de sistemele pe bază de apă, cel electric a devenit din ce în ce mai popular pe tot globul.

Astfel, sistemele electrice au putut fi adaptate și la spații mai mici. Mai puțin scumpă și mai ușor de instalat și întreținut, încălzirea electrică prin pardoseală este noul standard. Prezent atât în case cât și în apartamente, sistemul a continuat să evolueze și nu s-a oprit nici în prezent. Acum poți alege dintre sisteme electrice de diverse puteri sau dimensiuni, covorașe electrice disponibile pentru orice fel de suprafață, sisteme de încălzire ca sursă unică sau sursă complementară și multe altele.

Concluzie

Chiar dacă pare că încălzirea prin pardoseală este o tehnologie nouă, ea se află printre noi de mii de ani. Un plus de confort și o soluție ideală de a-ți menține locuința la o temperatură constantă și plăcută oricând ai nevoie, încălzirea prin pardoseală nu este o soluție a viitorului ci a prezentului.

Tu ai un astfel de sistem de încălzire electrică prin pardoseală la tine în casă? Ce te-a convins să adopți unul și cât de bine te înțelegi cu el?

Articole si noutati

 • 19 Jul. 2021 Se poate instala încălzirea în pardoseală în baie?

  Încălzirea prin pardoseală nu mai reprezintă de mult un lux. Dacă acum câţiva ani, sistemele de încălzire prin pardoseală erau prezente cel mai frecvent în case, hoteluri, clădiri de birouri, săli de sport, clinici medicale, incorporate în terasele restaurantelor, instalate în centre spa sau piscine, printre altele, lucrurile s-au schimbat semnificativ. Acum, încălzirea prin pardoseală Citeste mai mult »

 • 13 Jul. 2021 Istoria încălzirii în pardoseală

  Mulți dintre noi cred că încălzirea prin pardoseală reprezintă una dintre culmile tehnologiei moderne. Cu toate acestea însă, încălzirea în pardoseală are o istorie foarte veche. Unii plasează începuturile acestei forme de încălzire în China, în anii 10.000 î.e.n. Alți arheologi consideră că încălzirea prin pardoseală așa cum o știm astăzi are ca sursă de Citeste mai mult »

 • 23 Jun. 2021 Cum îți poți face casa eficientă din punct de vedere economic

  Cu toții dorim să cheltuim cât mai puțin pentru plata utilităților. Chiar și în cele mai reci luni din iarnă sau în cele mai toride veri, poți economisi dacă folosești sistemele și aparatele potrivite care te ajută să ai o locuință eficientă din punct de vedere energetic. În acest articol, îți vom prezenta câteva dintre Citeste mai mult »

 • 17 Jun. 2021 Încălzirea prin pardoseală conservă într-adevăr energia?

  Încălzirea prin pardoseală asigură un confort inegalabil. Acest sistem este unul foarte eficient prin care căldura se distribuie uniform în întreaga încăpere. Totodată, încălzirea prin pardoseală îți permite să controlezi cu precizie temperatura prin intermediul termostatului. Află în continuare cum te poate ajuta acest tip de sistem să conservi energia. Încălzirea în pardoseală și avantajele Citeste mai mult »

 • 24 May. 2021 Întreținerea sistemului electric de încălzire în pardoseală

  Sistemul electric de încălzire prin pardoseală este una dintre soluțiile cele mai practice și eficiente pe care le poți alege pentru locuința ta. Un astfel de sistem este, de regulă, unul care necesită întreținere minimă. Cu toate acestea, și încălzirea prin pardoseală are nevoie de o rutină de îngrijire pentru a funcționa la cote maxime. Citeste mai mult »

 • 12 May. 2021 Ce verificări poți face pentru a nu avea probleme cu încălzirea în pardoseală

  Sistemul de încălzire prin pardoseală este un element esențial pentru confortul tău. Pentru a-l menține în condiții optime, e nevoie să realizezi niște lucrări de întreținere și verificare în mod regulat. Indiferent că sistemul tău funcționează cu energie electrică sau apă, lucrările de mentenanță sunt importante. Află în continuare când și cum le poți realiza. Citeste mai mult »

 • 21 Apr. 2021 Încălzirea în pardoseală: Cu sau fără covoare în casă? Avantaje și dezavantaje

  Pentru mulți dintre noi, covorul este un obiect indispensabil în casă. Dacă te-ai obișnuit să ai covoare, casa pare goală fără ele. Însă, atunci când îți montezi un sistem de încălzire prin pardoseală, te gândești că cel mai bine ar fi să renunți la covor pentru că s-ar putea să blocheze căldura, împiedicându-te să beneficiezi Citeste mai mult »

 • 16 Apr. 2021 Tendințe de design interior în 2021: Cum să îți amenajezi casa în pas cu moda

  Anul trecut ne-a schimbat radical viața. Pentru mulți dintre noi, casa s-a transformat și în birou și a devenit locul în care am petrecut cea mai mare parte a timpului. Prin urmare, am realizat ce modificări ar trebuie să facem în propria locuință pentru a ne simți cât mai confortabil în spațiul în care trăim. Citeste mai mult »

Vezi toate ›