Sistemul de incalzire ideal

pentru un maxim de confort

Întreținerea sistemului electric de încălzire în pardoseală


Sistemul electric de încălzire prin pardoseală este una dintre soluțiile cele mai practice și eficiente pe care le poți alege pentru locuința ta. Un astfel de sistem este, de regulă, unul care necesită întreținere minimă. Cu toate acestea, și încălzirea prin pardoseală are nevoie de o rutină de îngrijire pentru a funcționa la cote maxime.

Află în cele ce urmează care sunt pașii esențiali pe care trebuie să îi realizezi pentru întreținerea unui sistem electric de încălzire prin pardoseală și ce probleme ai putea întâmpina cu acest tip de încălzire. 

Ce probleme pot apărea la sistemul de încălzire prin pardoseală și care sunt cauzele?

Încălzirea prin pardoseală funcționează prin intermediul unor cabluri care se amplasează sub pardoseală. Alimentate pe bază de curent electric, acestea emană căldură.

Prin urmare, rarele probleme care pot afecta acest sistem sunt de multe ori de natură electrică. Dacă sistemul de cabluri de sub pardoseală se va defecta, riști ca nivelul de căldură pe care îl resimți să nu fie unul echilibrat în toate încăperile din casă sau să fii nevoit să plătești facturi mai mari la curent. 

Totodată, dacă parchetul sau gresia sub care sunt instalate cablurile nu sunt compatibile cu această metodă de încălzire, sistemul poate avea de suferit. Pentru a evita acest lucru, e nevoie să realizezi instalarea sistemului cu ajutorul unei echipe de profesioniști care îți va spune cu ce suprafețe e compatibil acest tip de încălzire. 

Termostatul poate fi, la rândul său, cauza problemelor cu încălzirea. Astfel, înainte să suni un electrician, verifică mai întâi dacă termostatul funcționează bine. Vezi dacă termostatul afișează erori sau setările sale nu corespund configurației alese de tine.

Cu ajutorul manualului de instrucțiuni, ar trebui să poți rezolva pe cont propriu majoritatea problemelor de acest gen. Mai mult de atât, la termostatul pe baterii, verifică din când în când ca acestea să nu fie prea vechi și să aibă nevoie de înlocuire.

Lucrările de amenajare ale locuinței pot și ele să afecteze sistemul electric de încălzire prin pardoseală dacă, de exemplu, atunci când se instalează sapa, cablurile sunt agățate sau ciupite cu sculele utilizate, fapt care poate duce în timp la deteriorări. 

Cum se pot repara problemele sistemului de încălzire prin pardoseală?

În principiu, întrucât acest sistem se bazează pe cabluri electrice, e dificil să repari pe cont propriu potențialele defecțiuni dacă nu ai suficientă experiență ca electrician. În cazul în care simți că încălzirea la nivelul casei nu mai este una uniformă sau la fel de eficientă, cel mai indicat este să apelezi la un electrician care poate verifica sistemul de cabluri. 

Vestea bună este că la acest tip de sistem, problemele legate de cablurile electrice sunt foarte rare. Acestea se pot depista cu precizie, în proporție de 90%, de către un electrician cu experiență, urmând ca la repararea sau instalarea cablului defect să nu fie nevoie ca întreagă pardoseală să fie scoasă, ci doar zona sub care se află partea afectată. 

Sfaturi pentru întreținerea sistemului de încălzire prin pardoseală

Una dintre cauzele principale ale defecțiunilor sistemelor de încălzire prin pardoseală este o instalare necorespunzătoare. 

Prin urmare, primul factor care te va ajuta să previi problemele și să ai nevoie de cât mai puține intervenții la sistemul de încălzire constă în a te asigura că o echipă de profesioniști se ocupă de instalarea sistemului și că un electrician calificat îl conectează la sursa de energie. 

La instalare, trebuie să ai grijă ca toate componentele sistemului electric să fie perfect funcționale, iar dacă unele prezintă defecțiuni, trebuie înlocuite imediat. 

În plus, la finalizarea instalării, echipa care s-a ocupat de întregul proces trebuie să verifice cum funcționează instalația pentru ca tu să fii sigur că o vei putea folosi în condiții de siguranță la începutul sezonului rece. Componentele trebuie verificate în parte pentru a te asigura că nu există pericol de scurtcircuit. 

Termostatul trebuie și el verificat anual și curățat cu atenție prin ridicarea capacului, folosind un material textil curat și ușor umezit sau o perie. Pentru a te asigura că după curățare termostatul funcționează corect, fă o probă. Setează-l astfel încât să pornești sistemul și verifică dacă temperatura indicată de termostat corespunde cu cea din cameră. 

În principiu, sistemul electric de încălzire prin pardoseală are nevoi reduse de mentenanță îndată ce a fost instalat corespunzător. Pentru a te bucura pe deplin de eficiența acestui tip de sistem, lasă instalarea sa pe mâna profesioniștilor. Dacă simți că încălzirea nu mai funcționează la capacitate normală, cere ajutorul unui electrician calificat sau al echipei de experți care a instalat sistemul.

Articole si noutati

 • 23 Sep. 2021 De ce majoritatea oamenilor aleg încălzirea în pardoseală ca metodă de încălzire?

  Faptul că din ce în ce mai mulți oameni aleg încălzirea prin pardoseală nu mai este o surpriză pentru nimeni. Dacă acum câțiva ani acest sistem era prezent în general în hoteluri sau alte unități de cazare, spa-uri sau case de vacanță, acum nenumărate case și apartamente au încălzire prin pardoseală integral sau în anumite Citeste mai mult »

 • 20 Sep. 2021 Încălzirea în pardoseală ridică sau nu nivelul podelei?

  Mulți clienți și cititori ne întreabă dacă un sistem de încălzire prin pardoseală poate sau nu să ridice nivelul podelei. Din acest motiv, în acest articol vom analiza câteva aspecte ce țin de astfel de sisteme și impactul pe care instalarea lor l-ar putea avea asupra pardoselii. De asemenea, vom discuta și despre tipurile de Citeste mai mult »

 • 30 Aug. 2021 De ce ar trebui să îți instalezi încălzire în pardoseală în bucătărie

  Atunci când îți refaci bucătăria, probabil că primul tău gând se îndreaptă spre schimbarea gresiei și a faianței, cumpărarea de aparatură nouă, modificarea mobilei, achiziționarea unui blat nou, etc. Dar te-ai gândit vreodată că un proiect de redecorare a bucătăriei poate implica și instalarea unui sistem de încălzire prin pardoseală electric?  În definitiv, această încăpere Citeste mai mult »

 • 18 Aug. 2021 Ce reprezintă un termostat pentru cameră și cum să îl folosești

  Toți cei care ne bucurăm de încălzire cu centrală sau prin pardoseală suntem obișnuiți cu termostatele. Aceste aparate de mici dimensiuni sunt parte a peisajului casei și rareori ne atrag atenția atunci când nu le folosim în lunile de iarnă.  Dar le folosim cu adevărat bine? Și, mai mult decât atât, le înțelegem cu adevărat Citeste mai mult »

 • 19 Jul. 2021 Se poate instala încălzirea în pardoseală în baie?

  Încălzirea prin pardoseală nu mai reprezintă de mult un lux. Dacă acum câţiva ani, sistemele de încălzire prin pardoseală erau prezente cel mai frecvent în case, hoteluri, clădiri de birouri, săli de sport, clinici medicale, incorporate în terasele restaurantelor, instalate în centre spa sau piscine, printre altele, lucrurile s-au schimbat semnificativ. Acum, încălzirea prin pardoseală Citeste mai mult »

 • 13 Jul. 2021 Istoria încălzirii în pardoseală

  Mulți dintre noi cred că încălzirea prin pardoseală reprezintă una dintre culmile tehnologiei moderne. Cu toate acestea însă, încălzirea în pardoseală are o istorie foarte veche. Unii plasează începuturile acestei forme de încălzire în China, în anii 10.000 î.e.n. Alți arheologi consideră că încălzirea prin pardoseală așa cum o știm astăzi are ca sursă de Citeste mai mult »

 • 23 Jun. 2021 Cum îți poți face casa eficientă din punct de vedere economic

  Cu toții dorim să cheltuim cât mai puțin pentru plata utilităților. Chiar și în cele mai reci luni din iarnă sau în cele mai toride veri, poți economisi dacă folosești sistemele și aparatele potrivite care te ajută să ai o locuință eficientă din punct de vedere energetic. În acest articol, îți vom prezenta câteva dintre Citeste mai mult »

 • 17 Jun. 2021 Încălzirea prin pardoseală conservă într-adevăr energia?

  Încălzirea prin pardoseală asigură un confort inegalabil. Acest sistem este unul foarte eficient prin care căldura se distribuie uniform în întreaga încăpere. Totodată, încălzirea prin pardoseală îți permite să controlezi cu precizie temperatura prin intermediul termostatului. Află în continuare cum te poate ajuta acest tip de sistem să conservi energia. Încălzirea în pardoseală și avantajele Citeste mai mult »

Vezi toate ›