Sistemul de incalzire ideal

pentru un maxim de confort

Încălzirea electrică în pardoseală: ce trebuie să știi despre covoarele electrice


Încălzirea prin pardoseală, unul dintre cele mai eficiente sisteme de încălzire disponibile la ora actuală, se poate implementa fie prin cabluri de încălzire, fie prin covor electric. În cele ce urmează, îți vom povesti tot ceea ce trebuie să șții despre cea de-a două metodă. Află ce presupune un covor electric, cum se instalează și ce beneficii prezintă.

Ce este un covor electric și cum se instalează

Un covor electric este practic un cablu subțire care se montează pe o plasă construită din material plastic. Acest tip de covor este fabricat în suluri și se poate achiziționa în diverse lungimi, lățimea standard fiind de 0,5 metri. Grosimea unui covor electric este foarte redusă (circa 3-4 milimetri).

Covorul electric se montează direct sub pardoseală, fie că aceasta este construită din gresie sau plăci ceramice sau în stratul de nivelare/adeziv, în cazul podelei.

Pentru a monta cu succes covorașul electric, primul lucru de care trebuie să ții cont, mai ales dacă te vei ocupa pentru prima dată de un astfel de proiect este manualul producătorului. Ia în considerare pașii, dar și recomandările pe care le vei găsi în acel ghid specific covorului electric pe care l-ai achiziționat.

Ca să înțelegi ce presupune instalarea unui covor electric, iată pașii principali:

 • Covorul electric se desfășoară înainte de montare, cablurile de încălzire fiind poziționate în sus;
 • Se verifică aderența dintre acesta și suprafața pe care va fi montat, aceasta trebuie să fie perfectă;
 • Covorul nu trebuie instalat pe suprafețe care nu sunt uniforme sau suficient de solide;
 • Cablurile trebuie întinse perfect, fără a se îndoi sau a se intersecta între ele sau cu alte cabluri;
 • O distanță de cel puțin 50 milimetri trebuie să separe cablurile între ele, dar și de elementele conducătoare, țevi sau alte surse de căldură;
 • La fixarea covorașului electric, se folosește adeziv de faianță sau dublu-adeziv;
 • După instalare, covorașul electric nu trebuie acoperit cu mobilă, pentru a beneficia de efectul său, acesta trebui lăsat descoperit la o înălțime de minim 5 centimetri;
 • Cablurile covorului nu se vor tăia atunci când acesta a ajuns la limita perimetrului în care este instalat, ci doar partea din plasă.

În ce situații este recomandat covorul electric?

 • Covoarele electrice se pretează cel mai bine la următoarele condiții:
 • Pardoseli subțiri;
 • Încăperi de dimensiuni medii și mici;
 • Lucrări de renovare de mică amploare: covorașul electric se potrivește cel mai bine spațiilor reduse și lucrărilor care le vizează;
 • Sisteme de încălzire auxiliară: dacă ai un spațiu în care deja folosești un sistem de încălzire, dar vrei să ai parte de un surplus de căldură, covorul electric cu o putere de 100 W/m2 este o alegere optimă;
 • Sursă de căldură pentru băi: covorașele electrice cu putere de 150 W/m2 pot fi utilizate și ca sursă principală de căldură, fiind în general folosite în acest scop în băi;
 • Montare la suprafața pardoselii: în cazul gresiei care nu se poate înlătura, covorașul electric poate fi montat și la suprafața acesteiea, iar înălțimea podelei nu va fi vizibil afectată întrucât grosimea covorașului este de doar câțiva milimetri.

Avantajele covorului electric

 • Acest sistem de încălzire va aduce un randament ridicat, cu atât mai mult în locuințele care au un sistem de izolare termică bine pus la punct;
 • Căldura radiată de la sol prin intermediul covorului electric se simte imediat la nivelul încăperii, acesta fiind cel mai eficient mod de a îți încălzi casa;
 • Datorită faptului că acest sistem funcționează pe curent, costurile de încălzire pot fi mult mai mici, tu având autonomie totală în setarea, pornirea și oprirea sa;
 • Covorul electric te poate ajuta să îți optimizezi spațiul disponibil. Acesta nu presupune niciun fel de țevi, calorifere sau alt tip de instalații care ocupă loc și pot strica aspectul locuinței tale;
 • Acest sistem este minimalist, ușor de montat și de utilizat, temperatura reglându-se printr-un termostat;
 • Cu ajutorul covorașului electric, aerul cald este distribuit în mod uniform în încăpere, iar particulele de praf nu circulă, așa cum se întâmplă în cazul radiatoarelor, de exemplu. Acest lucru poate fi foarte benefic pentru persoanele cu probleme de sănătate cauzate sau agravate de prezența prafului;
 • La nivel macro, unul dintre avantajele cele mai semnificative ale încălzirii prin pardoseală este faptul că aceasta consumă energie electrică regenerabilă, spre deosebire de sistemele pe bază de gaz.

Vrei să reduci impactul tău asupra mediului și să te bucuri de căldură la discreție, fără a petrece prea mult timp în instalarea unui sistem de încălzire? Atunci, ia în considerare covorul electric și contactează-ne oricând pentru mai multe informații.

Articole si noutati

 • 23 Sep. 2021 De ce majoritatea oamenilor aleg încălzirea în pardoseală ca metodă de încălzire?

  Faptul că din ce în ce mai mulți oameni aleg încălzirea prin pardoseală nu mai este o surpriză pentru nimeni. Dacă acum câțiva ani acest sistem era prezent în general în hoteluri sau alte unități de cazare, spa-uri sau case de vacanță, acum nenumărate case și apartamente au încălzire prin pardoseală integral sau în anumite Citeste mai mult »

 • 20 Sep. 2021 Încălzirea în pardoseală ridică sau nu nivelul podelei?

  Mulți clienți și cititori ne întreabă dacă un sistem de încălzire prin pardoseală poate sau nu să ridice nivelul podelei. Din acest motiv, în acest articol vom analiza câteva aspecte ce țin de astfel de sisteme și impactul pe care instalarea lor l-ar putea avea asupra pardoselii. De asemenea, vom discuta și despre tipurile de Citeste mai mult »

 • 30 Aug. 2021 De ce ar trebui să îți instalezi încălzire în pardoseală în bucătărie

  Atunci când îți refaci bucătăria, probabil că primul tău gând se îndreaptă spre schimbarea gresiei și a faianței, cumpărarea de aparatură nouă, modificarea mobilei, achiziționarea unui blat nou, etc. Dar te-ai gândit vreodată că un proiect de redecorare a bucătăriei poate implica și instalarea unui sistem de încălzire prin pardoseală electric?  În definitiv, această încăpere Citeste mai mult »

 • 18 Aug. 2021 Ce reprezintă un termostat pentru cameră și cum să îl folosești

  Toți cei care ne bucurăm de încălzire cu centrală sau prin pardoseală suntem obișnuiți cu termostatele. Aceste aparate de mici dimensiuni sunt parte a peisajului casei și rareori ne atrag atenția atunci când nu le folosim în lunile de iarnă.  Dar le folosim cu adevărat bine? Și, mai mult decât atât, le înțelegem cu adevărat Citeste mai mult »

 • 19 Jul. 2021 Se poate instala încălzirea în pardoseală în baie?

  Încălzirea prin pardoseală nu mai reprezintă de mult un lux. Dacă acum câţiva ani, sistemele de încălzire prin pardoseală erau prezente cel mai frecvent în case, hoteluri, clădiri de birouri, săli de sport, clinici medicale, incorporate în terasele restaurantelor, instalate în centre spa sau piscine, printre altele, lucrurile s-au schimbat semnificativ. Acum, încălzirea prin pardoseală Citeste mai mult »

 • 13 Jul. 2021 Istoria încălzirii în pardoseală

  Mulți dintre noi cred că încălzirea prin pardoseală reprezintă una dintre culmile tehnologiei moderne. Cu toate acestea însă, încălzirea în pardoseală are o istorie foarte veche. Unii plasează începuturile acestei forme de încălzire în China, în anii 10.000 î.e.n. Alți arheologi consideră că încălzirea prin pardoseală așa cum o știm astăzi are ca sursă de Citeste mai mult »

 • 23 Jun. 2021 Cum îți poți face casa eficientă din punct de vedere economic

  Cu toții dorim să cheltuim cât mai puțin pentru plata utilităților. Chiar și în cele mai reci luni din iarnă sau în cele mai toride veri, poți economisi dacă folosești sistemele și aparatele potrivite care te ajută să ai o locuință eficientă din punct de vedere energetic. În acest articol, îți vom prezenta câteva dintre Citeste mai mult »

 • 17 Jun. 2021 Încălzirea prin pardoseală conservă într-adevăr energia?

  Încălzirea prin pardoseală asigură un confort inegalabil. Acest sistem este unul foarte eficient prin care căldura se distribuie uniform în întreaga încăpere. Totodată, încălzirea prin pardoseală îți permite să controlezi cu precizie temperatura prin intermediul termostatului. Află în continuare cum te poate ajuta acest tip de sistem să conservi energia. Încălzirea în pardoseală și avantajele Citeste mai mult »

Vezi toate ›