Sistemul de incalzire ideal

pentru un maxim de confort

Ce alegem: incalzirea prin pardoseala electrica sau cu agent termic?

Atunci cand decidem ca dorim sa ne modernizam casele si sa ne facem viata mai confortabila cu ajutorul unui sistem de incalzire prin pardoseala, urmatoarea intrebare pe care o punem automat este: ce alegem intre un sistem electric si unul bazat pe agent termic?

Astazi vom incerca sa raspundem la aceasta intrebare referindu-ne la principalele avantaje si dezavantaje ale celor doua sisteme.

1. Incalzirea prin pardoseala cu agent termic

Incalzirea prin pardoseala cu agent termic este foarte populara in Europa si capata amploare si in tara noastra. Hai sa vedem principalele avantaje ale acestui sistem, dar si aspectele pe care trebuie sa le luam in considerare inainte de a implementa un astfel de sistem in proiectele noastre de constructie sau amenajare.

Avantaje

Intr-un proiect ce include incalzire prin pardoseala cu agent termic, iata cele doua avantaje care sunt cel mai des sustinute de catre specialisti:

 • Tevile de agent termic sunt mai versatile la utilizare decat cablurile electrice. Daca masuratorile din santier nu corespund cu cele de pe proiect, tevile de agent termic pot fi taiate si redimensionate pentru a se adapta realitatii din teren.
 • Sistemul cu agent termic poate fi folosit si la incalzire si la racire – un alt avantaj pentru constructiile industriale, depozite, cladiri de birouri etc.

Dincolo de aspectele tehnice ale acestui sistem, aideti sa vedem si cateva care tin de traiul de zi cu zi in prezenta unui sistem de incalzire prin pardoseala cu agent termic:

 • Cu aceeasi centrala de apartament de exemplu, produceti si apa calda si incalzirea (prin pardoseala) a casei.
 • In ceea ce priveste cheltuielile, in prezent, factura la gaz este cu aproximativ 10-15 % mai mica decat factura la energia electrica. Altfel spus, un sistem de incalzire cu agent termic nu va va da emotii puternice pe timp de iarna la plata facturilor.

Un dezavantaj practic, de zi cu zi, al acestui tip de incalzire termica este prezenta lui in casa. Mai putin discret decat sistemul electric, acesta vine cu cutii de distributie, tevi de alimentare de la centrala etc., ceea ce poate fi problematic la spatiile mici si medii.

2. Sistemul electric de incalzire prin pardoseala

Sistemele de incalzire electrica prin pardoseala se preteaza nu numai spatiilor de mari dimensiuni – cladiri de birouri sau centre comerciale – dar si spatiilor de dimensiuni medii si mici, de la birourile unor firme pana la apartamente si garsoniere.

Sistemul de incalzire prin pardoseala cu cabluri electrice este usor de montat si deloc costisitor, mai ales daca alegeti o firma specializata din domeniu. In plus, sistemele noi si moderne vin la pachet si cu kit-uri de identificare a eventualelor probleme ce pot aparea de-a lungul utilizarii. Specialistii care au montat sistemul pot oricand sa localizeze problema electrica survenita si sa indice cu precizie locul in care pot fi efectuate lucrari de interventie.

Avantaje

 • Datorita faptului ca sistemul se utilizeaza impreuna cu materiale conductoare termic in spatiile cel mai des folosite (gresie, parchet, marmura, ceramica), sistemul devine mai eficient termic si mai putin costisitor, caci podelele vor inmagazina si distribui caldura pe termen mai lung;
 • Incalzirea electrica prin pardoseala este cu aproximativ 30-40% mai ieftina la achizitie in comparatie cu una pe baza de agent termic, ceea ce schimba destul de mult datele problemei atunci cand doriti sa implementati un proiect de reamenajare a locuintei, de exemplu.
 • Cablurile incalzitoare prezinta o garantie de 20 ani – durata lor de viata fiind de cca 80 ani (mult mai mare decat a tevilor din sistemul bazat pe agent termic); in plus, durata de viata a unei centrale termice este de pana la 10 ani
 • Sistemul de incalzire prin pardoseala bazat pe energie electrica nu necesita revizii la anumite perioade de timp, deci nu veti avea costuri suplimentare de intretinere
 • Sistemul electric nu ocupa spatiu, singurele componente vizibile fiind termostatele asezate discret pe perete
 • In cazul acestui sistem, fiecare camera poate beneficia de propriul sistem de incalzire, complet independent de restul camerelor. Astfel, va puteti stabili temperaturi mai mari in camerele locuite sau cu trafic (sufrageria ca loc de intalnire si petrece a timpului liber in familie, dormitorul copiilor etc.) si mai mici in spatiile de tranzit (holul de exemplu). Aceasta versatilitate inseamna costuri mai reduse la facturi per total si mai multa libertate in ceea ce priveste nivelul de confort al membrilor familiei.
 • In ceea ce priveste sistemul electric, nu trebuie sa va faceti griji pentru riscul unor inundatii. In cazul putin probabil al unui defect se poate remedia local (cu un aparat special), fara a fi nevoie de interventii radicale asupra pardoselilor, indiferent de camera unde se identifica defectiunea.
 • Acest tip de incalzire prin pardoseala este ecologic.
 • Unele persoane isi fac griji despre factura la incalzirea electrica. Aceasta insa poate fi cu 30-40% mai mica in cazul unui plan tarifar zi/noapte, dar despre asta vom discuta cu o ocazie ulterioara.

Inainte de a va decide ce tip de sistem de incalzire prin pardoseala sa alegeti, discutati cu o echipa de specialisti. Acestia va vor recomanda cel mai eficient sistem in functie de suprafata de amenajat, nivelul de izolare termica a locuintei, unele dificultati de structura prezente, pierderile de energie inregistrate si scopul principal pentru care doriti sa instalati sistemul. Numai atunci veti putea face un calcul real al investitiei si beneficiilor, neuitand insa si de costurile de exploatare, nu numai de montaj.

Cat de util ti s-a parut acest articol?

Ce alegem: incalzirea prin pardoseala electrica sau cu agent termic?
4.4 (87.06%) numar voturi: 17

Articole si noutati

 • 01 Apr. 2019 Reguli de montaj pentru un randament ridicat

  Atunci cand doreşti sa instalezi un sistem de incalzire prin pardoseala, trebuie sa respecti unele reguli de montaj pentru a obtine un randament ridicat si confortul dorit. Trebuie sa stii ca si daca montezi sistemul de unul singur, conexiunile electrice trebuie facute de un specialist. Dincolo de asta insa, multi doresc sa stie ce trebuie Citeste mai mult »

 • 22 Mar. 2019 Idei ingenioase de amenajare a unei garsoniere

  Locuintele mici sunt dificil de amenajat, chiar daca nevoile noastre sunt aceleasi, indiferent de spatiul disponibil. O garsoniera trebuie sa ne ofere tot confortul si spatiul de care avem nevoie. Atunci cand incercam sa combinam utilul cu placutul intr-o garsoniera, ne gandim la tot felul de solutii pentru a crea spatii de stocare, facand compromisuri Citeste mai mult »

 • 28 Feb. 2019 Cum sa reduci pierderile de caldura din casa ta

  Pierderile de caldura reprezinta o problema importanta pe care trebuie sa o luam in seama, mai ales pe timpul iernii. De obicei, acestea au loc deoarece caldura din locuinta se risipeste in exterior prin acoperis, ferestre, podea sau pereti. Calcularea pierderilor de caldura este esentiala in proiectarea unui sistem de incalzire pentru casa dar mai Citeste mai mult »

 • 20 Feb. 2019 Avantajele incalzirii electrice pentru sere

  Incalzirea electrica prin pardoseala are nenumarate aplicatii rezidentiale si comerciale, asa cum am vazut de-a lungul timpului. Dincolo insa de montarea acestor sisteme in casele noastre sau in cladirile de birouri, acest tip de incalzire dovedeste a avea o serie de avantaje extrem de atractive pentru cei care construiesc sau modernizeaza sere. Hai sa vedem Citeste mai mult »

 • 04 Feb. 2019 De ce sa optezi pentru un termostat smart

  De multe ori auzim despre termostate “smart” atunci cand vine vorba despre solutii tehnologice moderne de incalzire a casei. Cei mai multi dintre noi suntem obisnuiti cu termostatele in general, iar cei care detin centrale electrice de incalzire le folosesc in mod frecvent, mai ales pe parcursul iernii. Intrebarea care se impune, asadar, este: ce Citeste mai mult »

 • 29 Jan. 2019 3 sfaturi pentru incalzirea bucatariei

  Bucatariile sunt poate cele mai indragite spaţii din casele noastre. Aici gatim pentru si impreuna cu familia, aici petrecem o buna parte din timpul liber si aici ne primim de cele mai multe ori musafirii. Chiar daca bucataria ta e clasica – inchisa – sau parte a sufrageriei intr-un design modern de tip open space, Citeste mai mult »

 • 08 Jan. 2019 3 motive pentru care sistemul de degivrare iti creste valoarea casei

  Un sistem de degivrare a aleii pentru masina, a curtii, sau a parcarii este o solutie excelenta pe termen lung, rolul lui principal fiind acela de a iti mentine proprietatea in perfecta stare pe tot parcursul iernii. Daca insa te gandesti la o casa ca la un tip de investitie (daca doreşti sa o vinzi Citeste mai mult »

 • Cum prelungesti viata bradului tau de Craciun

  Bradul de Craciun reprezinta o adevarata bucurie atat pentru copii cat si pentru adulţi. Sarbatorile de iarna nu ar avea farmec fara frumosul nostru brad impodobit, iar de aceea multi se straduie sa ii prelungeasca viata cat se poate de mult. Astazi, specialistii nostri sunt aici sa iti prezinte cateva trucuri prin care poti pastra Citeste mai mult »

Vezi toate ›