Sistemul de incalzire ideal

pentru un maxim de confort

Cat de eficienta este incalzirea prin pardoseala in Romania in conditii de temperaturi scazute

sistem de degivrare

Am discutat de nenumarate ori despre incalzirea prin pardoseala si avantajele acesteia, precum si eficienta ei in a ne oferi caldura in mod optim atunci cand ne dorim. Dar cum ramane cu clima din Romania si faptul ca iernile noastre nu sunt intotdeauna blande? Cat de eficient este un astfel de sistem in conditiile temperaturilor scazute de la noi din tara?

Astazi vom discuta despre avantajele incalzirii prin pardoseala si modul in care ea poate sa iti ofere confortul si caldura mult visate chiar si in lunile de iarna foarte geroase.

1. Izolatia locuintei

Unul dintre factorii de care depinde eficienta unui sistem de incalzire prin pardoseala il reprezinta izolatia locuintei tale. Este, de altfel, usor de inteles faptul ca nu te vei bucura de caldura si confort in mod optim daca in casa ta se inregistreaza pierderi de caldura masive. De aceea, printre primele lucruri de care trebuie sa te ocupi in paralel cu instalarea sistemului de incalzire prin pardoseala este izolatia casei sau a apartamentului.

Iata elementele la care trebuie sa ai grija:

 • Montarea de ferestre cu geam termopan de foarte buna calitate
 • Izolatia pe interior si/sau pe exterior a peretilor
 • Reparatiile acoperisului si izolatia podului daca este cazul (la case)
 • Reparatia peretilor si izolatia subsolului daca este cazul (la case)

Foarte importanta este si montarea unei izolatii termice si sub sistemul de incalzire prin pardoseala pentru a te asigura de eficienta acestuia si de confortul pe care il meriti.

Daca esti indecis in legatura cu acest tip de izolatie, firma care iti va monta incalzirea prin pardoseala iti va explica si toate lucrurile pe care trebuie sa le stii in legatura cu izolatia termica de dedesubtul sitemului de incalzire.

2. Tipul de podea

In plus, tipul podelei sub care se monteaza sistemul de incalzire prin pardoseala este un alt factor care contribuie masiv la eficienta sistemului. Caldura emanata de sistem trebuie sa fie condusa in mod optim de materialul dusumelelor/podelelor. Se prefera in acest caz parchetul melaminat, placile de ceramica, piatra si marmura (care au capacitatea nu numai de a emana caldura dar si de a o stoca pentru mai mult timp, pastrand incaperea calda chiar daca ai oprit sistemul de incalzire).

Ca observatie, elimina covoarele atunci cand instalezi un sistem de incalzire prin pardoseala, pentru ca acestea vor face sistemul ineficient, actionand ca izolatoare.

De asemenea este de evitat parchetul din lemn natural, deoarece lemnul este izolator termic si nu va permite transfer eficient de caldura.

3. Alti factori

Alti factori de care depinde eficienta sistemului de incalzire prin pardoseala:

 • Tipul de sistem instalat: atat sistemele pe curent electric cat si cele pe apa sunt eficiente si foarte utile. Pentru a-l alege pe cel mai potrivit, vorbeste cu specialistii unei firme care se ocupa de livrarea si montarea acestor sisteme.
 • Capacitatea sistemului instalat: atunci cand vrei sa construiesti o locuinta cu sistem de incalzire prin pardoseala sau sa renovezi una si sa adaugi o astfel de instalatie, discuta cu firma care o va monta pentru a te asigura ca sistemul va genera suficienta caldura pentru dimensiunea si tipul locuintei tale, precum si pentru aria geografica in care locuiesti.
 • Eficienta centralei: un sistem de incalzire prin pardoseala depinde in mare masura de eficienta centralei (in cazul sistemelor pe apa), precum si de eficienta pompelor de caldura sau altor surse de energie regenerabila – in cazul in care le folosesti.

In concluzie, incalzirea prin pardoseala este eficienta pentru temperaturile joase din Romania, la fel cum este eficienta pentru temperaturile extrem de joase din tarile scandinave sau Canada – tari in care acest sistem a capatat o foarte mare popularitate.

Atunci cand alegi un sistem pe care vrei sa te bazezi zeci de ani, ai grija la ce tipuri de izolatie ai acasa, ce tip de termostat si senzori alegi, tipul podelelor sub care vrei sa instalezi sistemul, precum si reputatia firmei care o va instala.

Cat de util ti s-a parut acest articol?

Articole si noutati

 • 27 Oct. 2021 Poți folosi încălzirea în pardoseală cu podeaua din vinil?

  Pentru foarte multă lume, încălzirea prin pardoseală este răspunsul la foarte multe probleme de ordin practic, financiar și chiar personal atunci când vine vorba despre confortul în propria locuință. De-a lungul sezonului rece, ai un adevărat depozit de căldură binefăcătoare sub tălpi și o temperatură optimă în fiecare cameră. Dar atunci când îți instalezi un Citeste mai mult »

 • 21 Oct. 2021 Microbetonul și încălzirea în pardoseală

  Încălzirea prin pardoseală este o soluție din ce în ce mai populară printre cei care vor să beneficieze de mai mult confort termic cu costuri reduse. Dar un astfel de sistem nu este întotdeauna compatibil cu materialele de construcție folosite în general. Din acest motiv, astăzi vom discuta despre microbeton, unul dintre mai potrivite materiale Citeste mai mult »

 • 23 Sep. 2021 De ce majoritatea oamenilor aleg încălzirea în pardoseală ca metodă de încălzire?

  Faptul că din ce în ce mai mulți oameni aleg încălzirea prin pardoseală nu mai este o surpriză pentru nimeni. Dacă acum câțiva ani acest sistem era prezent în general în hoteluri sau alte unități de cazare, spa-uri sau case de vacanță, acum nenumărate case și apartamente au încălzire prin pardoseală integral sau în anumite Citeste mai mult »

 • 20 Sep. 2021 Încălzirea în pardoseală ridică sau nu nivelul podelei?

  Mulți clienți și cititori ne întreabă dacă un sistem de încălzire prin pardoseală poate sau nu să ridice nivelul podelei. Din acest motiv, în acest articol vom analiza câteva aspecte ce țin de astfel de sisteme și impactul pe care instalarea lor l-ar putea avea asupra pardoselii. De asemenea, vom discuta și despre tipurile de Citeste mai mult »

 • 30 Aug. 2021 De ce ar trebui să îți instalezi încălzire în pardoseală în bucătărie

  Atunci când îți refaci bucătăria, probabil că primul tău gând se îndreaptă spre schimbarea gresiei și a faianței, cumpărarea de aparatură nouă, modificarea mobilei, achiziționarea unui blat nou, etc. Dar te-ai gândit vreodată că un proiect de redecorare a bucătăriei poate implica și instalarea unui sistem de încălzire prin pardoseală electric?  În definitiv, această încăpere Citeste mai mult »

 • 18 Aug. 2021 Ce reprezintă un termostat pentru cameră și cum să îl folosești

  Toți cei care ne bucurăm de încălzire cu centrală sau prin pardoseală suntem obișnuiți cu termostatele. Aceste aparate de mici dimensiuni sunt parte a peisajului casei și rareori ne atrag atenția atunci când nu le folosim în lunile de iarnă.  Dar le folosim cu adevărat bine? Și, mai mult decât atât, le înțelegem cu adevărat Citeste mai mult »

 • 19 Jul. 2021 Se poate instala încălzirea în pardoseală în baie?

  Încălzirea prin pardoseală nu mai reprezintă de mult un lux. Dacă acum câţiva ani, sistemele de încălzire prin pardoseală erau prezente cel mai frecvent în case, hoteluri, clădiri de birouri, săli de sport, clinici medicale, incorporate în terasele restaurantelor, instalate în centre spa sau piscine, printre altele, lucrurile s-au schimbat semnificativ. Acum, încălzirea prin pardoseală Citeste mai mult »

 • 13 Jul. 2021 Istoria încălzirii în pardoseală

  Mulți dintre noi cred că încălzirea prin pardoseală reprezintă una dintre culmile tehnologiei moderne. Cu toate acestea însă, încălzirea în pardoseală are o istorie foarte veche. Unii plasează începuturile acestei forme de încălzire în China, în anii 10.000 î.e.n. Alți arheologi consideră că încălzirea prin pardoseală așa cum o știm astăzi are ca sursă de Citeste mai mult »

Vezi toate ›