Sistemul de incalzire ideal

pentru un maxim de confort

De ce ai nevoie atunci cand instalezi un sistem de degivrare?

de ce ai nevoie atunci cand instalezi un sistem de degivrare?

 


Asa cum va spuneam intr-un articol anterior, sistemele de degivrare sunt solutiile optime pentru a mentine o suprafata uscata pe tot parcursul iernii. Fie ca este vorba de terase, parcari, curti sau intrari pentru masina, sistemele de degivrare actioneaza fara greseala in procesul de topire a zapezii si ghetii, facand astfel condusul, dar si mersul pe jos in timpul iernii, mult mai sigur.

Puterea instalatiei de degivrare

Instalarea unui sistem de degivrare la sol se poate realiza indiferent daca suprafata pe care dorim sa o ferim de intemperiile sezonului rece este din asfalt, beton sau pavaj de beton. Cel mai important lucru de stiut atunci cand se doreste instalarea unui sistem de degivrare este puterea instalata.

In Romania, standardul pentru puterea instalata (pentru montarea unui sistem de degivrare corect dimensionat) este de 250 W/mp. In alte tari acest barem poate fi mai mare.

Cum ne dam seama de ce putere instalata avem nevoie?

La un calcul simplu, daca ne dam seama ca trebuie sa instalam un sistem de degivrare pe o suprafata de 20 de mp, vom avea nevoie de o putere electrica instalata de aproximativ 5kW. Cu alte cuvinte, conditia esentiala pentru a instala un sistem de degivrare o reprezinta disponibilitatea acestei puteri instalate – in functie de suprafata ce se doreste incalzita si de bransamentul electric puteti sau nu sa instalati sistemul.

Unii specialisti recomanda marirea puterii instalate intr-o serie de contexte ce tin foarte mult de locatie: daca va aflati intr-o zona in care vantul bate cu putere, atunci pentru a fi performant, sistemul de degivrare ar trebui sa fie mai puternic, si deci sa necesite o putere instalata mai mare, la fel ca in cazul in care va aflati intr-o zona in care ninge abundent cu frecvente foarte mari sau daca locuiti intr-o zona inalt montana, supusa unor conditii climatice de iarna mai aspre.

Cablurile si covorasele incalzitoare

Al doilea lucru de care aveti nevoie atunci cand instalati un sistem de degivrare sunt cablurile si/ sau covorasele incalzitoare. Un sistem de degivrare necesita pre-instalarea unei izolatii termice pentru a reduce consumul de energie electrica. Un bun exemplu in acest sens este polistirenul extrudat (minim 2-3 cm, recomandat 5 cm). Sistemul de degivrare va fi inglobat intr-o sapa de ciment sau nisip de minim 3 cm – maxim 10 cm peste izolatia termica. In concluzie aveti nevoie de spatiu disponibil de minim 5 cm pentru a instala un sistem de degivrare.

Daca instalati sistemul de degivrare sub asfalt, unii specialisti va vor recomanda acoperirea cablurilor cu un strat subtire de nisip pentru ca temperatura ridicata emanata de asfaltul incins in timpul verii sa nu deterioreze sistemul. Cu toate acestea, exista cabluri speciale care rezista la temperaturi foarte ridicate, stratul protector in acest caz pierzandu-si functionalitatea.

Instalarea sistemelor de degivrare sub placi de beton este mai sensibila, dar nu irealizabila. Cel mai important lucru de stiut este ca sistemul de degivrare trebuie montat cat mai aproape de placile de beton si izolat corespunzator. Evident, exista cabluri specializate pentru a fi montate in asfalt sau in beton si trebuie alese cele care se potrivesc cel mai bine nevoilor dvs.

Accesorii degivrare

Cea de-a treia componenta esentiala a unui sistem de degivrare o reprezinta accesoriile. Daca pana acum am discutat despre cabluri, acestea vin insotite si de elemente de fixare, senzori si termostate. Sistemele de degivrare functioneaza automat si se declanseaza cand senzorii transmit o serie de parametrii: temperatura la sol, prezenta ghetii si a zapezii, etc. Din acest motiv, senzorii vor fi pozitionati pe suprafata incalzita, iar termostatele vor fi puse in tabloul electric de unde se alimenteaza cablurile incalzitoare. Termostatele sunt cele care vor opri sau porni sistemele de incalzire in functie de parametrii primiti de la senzori precum si in functie de setarile termostatelor pe care le considerati optime.

In functie de necesitatile de degivrare pentru suprafetele alese, specialistii nostri va vor recomanda diferite tipuri de cabluri si accesorii care se corespunda tipului si marimii suprafetei pe care doriti sa instalati un sistem de degivrare. Asteptam sa ne contactati folosind formularul din dreapta!

 

Cat de util ti s-a parut acest articol?

Articole si noutati

 • 27 Oct. 2021 Poți folosi încălzirea în pardoseală cu podeaua din vinil?

  Pentru foarte multă lume, încălzirea prin pardoseală este răspunsul la foarte multe probleme de ordin practic, financiar și chiar personal atunci când vine vorba despre confortul în propria locuință. De-a lungul sezonului rece, ai un adevărat depozit de căldură binefăcătoare sub tălpi și o temperatură optimă în fiecare cameră. Dar atunci când îți instalezi un Citeste mai mult »

 • 21 Oct. 2021 Microbetonul și încălzirea în pardoseală

  Încălzirea prin pardoseală este o soluție din ce în ce mai populară printre cei care vor să beneficieze de mai mult confort termic cu costuri reduse. Dar un astfel de sistem nu este întotdeauna compatibil cu materialele de construcție folosite în general. Din acest motiv, astăzi vom discuta despre microbeton, unul dintre mai potrivite materiale Citeste mai mult »

 • 23 Sep. 2021 De ce majoritatea oamenilor aleg încălzirea în pardoseală ca metodă de încălzire?

  Faptul că din ce în ce mai mulți oameni aleg încălzirea prin pardoseală nu mai este o surpriză pentru nimeni. Dacă acum câțiva ani acest sistem era prezent în general în hoteluri sau alte unități de cazare, spa-uri sau case de vacanță, acum nenumărate case și apartamente au încălzire prin pardoseală integral sau în anumite Citeste mai mult »

 • 20 Sep. 2021 Încălzirea în pardoseală ridică sau nu nivelul podelei?

  Mulți clienți și cititori ne întreabă dacă un sistem de încălzire prin pardoseală poate sau nu să ridice nivelul podelei. Din acest motiv, în acest articol vom analiza câteva aspecte ce țin de astfel de sisteme și impactul pe care instalarea lor l-ar putea avea asupra pardoselii. De asemenea, vom discuta și despre tipurile de Citeste mai mult »

 • 30 Aug. 2021 De ce ar trebui să îți instalezi încălzire în pardoseală în bucătărie

  Atunci când îți refaci bucătăria, probabil că primul tău gând se îndreaptă spre schimbarea gresiei și a faianței, cumpărarea de aparatură nouă, modificarea mobilei, achiziționarea unui blat nou, etc. Dar te-ai gândit vreodată că un proiect de redecorare a bucătăriei poate implica și instalarea unui sistem de încălzire prin pardoseală electric?  În definitiv, această încăpere Citeste mai mult »

 • 18 Aug. 2021 Ce reprezintă un termostat pentru cameră și cum să îl folosești

  Toți cei care ne bucurăm de încălzire cu centrală sau prin pardoseală suntem obișnuiți cu termostatele. Aceste aparate de mici dimensiuni sunt parte a peisajului casei și rareori ne atrag atenția atunci când nu le folosim în lunile de iarnă.  Dar le folosim cu adevărat bine? Și, mai mult decât atât, le înțelegem cu adevărat Citeste mai mult »

 • 19 Jul. 2021 Se poate instala încălzirea în pardoseală în baie?

  Încălzirea prin pardoseală nu mai reprezintă de mult un lux. Dacă acum câţiva ani, sistemele de încălzire prin pardoseală erau prezente cel mai frecvent în case, hoteluri, clădiri de birouri, săli de sport, clinici medicale, incorporate în terasele restaurantelor, instalate în centre spa sau piscine, printre altele, lucrurile s-au schimbat semnificativ. Acum, încălzirea prin pardoseală Citeste mai mult »

 • 13 Jul. 2021 Istoria încălzirii în pardoseală

  Mulți dintre noi cred că încălzirea prin pardoseală reprezintă una dintre culmile tehnologiei moderne. Cu toate acestea însă, încălzirea în pardoseală are o istorie foarte veche. Unii plasează începuturile acestei forme de încălzire în China, în anii 10.000 î.e.n. Alți arheologi consideră că încălzirea prin pardoseală așa cum o știm astăzi are ca sursă de Citeste mai mult »

Vezi toate ›