Sistemul de incalzire ideal

pentru un maxim de confort

Cum sa reduci pierderile de caldura din casa ta

Pierderile de caldura reprezinta o problema importanta pe care trebuie sa o luam in seama, mai ales pe timpul iernii. De obicei, acestea au loc deoarece caldura din locuinta se risipeste in exterior prin acoperis, ferestre, podea sau pereti.

Calcularea pierderilor de caldura este esentiala in proiectarea unui sistem de incalzire pentru casa dar mai ales pentru a sti exact cum sa le combatem. Hai sa vedem astazi cateva metode pe care le poti folosi pentru a reduce astfel de pierderi!

1. Izolarea locuintei

O locuinta neizolata corespunzator duce la pierderi de caldura semnificative care, la randul lor, determina un consum mare de energie si, in consecinta, facturi mult mai mari. De aceea, izolatia este esentiala in reducerea pierderilor de caldura.

  • In cazul in care nu aveti deja, instalarea ferestrelor cu geam termopan este una dintre cele mai la indemana solutii; costurile de incalzire ale locuintei pot scadea si cu 20%-30% daca aveti geamuri termopan corespunzatoare;
  • Termoizolarea peretilor atat pe exterior (in masura in care este posibil) cat si pe interior – se recomanda termosisteme pe baza de polistiren;
  • Cei care locuiesc la casa trebuie sa aiba in vedere izolarea acoperisurilor si mansardelor, dar si izolatia podelelor.

  2. Solutii pentru pastrarea caldurii in locuinta

  Chiar daca locuim intr-un apartament nou, bine izolat, tot putem inregistra pierderi de caldura care produc disconfort si cresc cheltuielile. Hai sa vedem cateva metode practice pentru a reduce si mai mult pierderile:

  • Montati opritoare de curent la usi si la geamuri; chiar daca nu pare semnificativ, opritoarele din comert pot sa salveze 2-3 grade in casa pe timpul iernii.
  • Montarea de jaluzele sau rulouri pe exteriorul ferestrelor ajuta si ele la mentinerea unei temperaturi optime in locuinta; tineti-le ridicate/deschise pe timpul zilei pentru a lasa caldura soarelui sa patrunda in casa si inchise pe timpul noptii pentru a limita pierderile de caldura spre exterior. Aceste rulouri si jaluzele ajuta si vara la mentinerea unei temperaturi optime in casa.
  • In cazul in care aveti mobila plasata in dreptul caloriferelor (birouri, comode, divane, etc.) mutati-o astfel incat piesele de mobilier sa nu determine circulatia defectuoasa a caldurii.
  • Aerisiti corect casa pe timpul iernii – cate 5 minute de doua ori pe zi – dar apoi mentine o temperatura constanta si confortabila in restul timpului. Nu tineti geamurile deschise in timp ce incalziti, caci astfel aruncati banii pe fereastra la propriu.

  3. Implementarea unor sisteme de incalzire eficiente

  In plus fata de reducerea pierderilor de caldura, puteti sa investiti si intr-un sistem de incalzire eficienta. Cu cat aveti mai putine pierderi de caldura, cu atat un sistem de incalzire prin pardoseala va deveni o solutie mai optima pentru intreaga familie si pentru bugetul acesteia.

  Incalzirea prin pardoseala ofera o solutie excelenta pentru a asigura un confort sporit pe timpul iernii, cu investitii care se recupereaza intr-un timp scurt, dar cu beneficii majore pe termen lung. Nu uita de termostatele inteligente, care la randul lor contribuie la mentinerea unei temperaturi optime in casa, in functie de nevoi.

  Ce alte solutii mai aveti la indemana pentru a reduce pierderile de caldura?

  Cat de util ti s-a parut acest articol?

Articole si noutati

 • 27 Oct. 2021 Poți folosi încălzirea în pardoseală cu podeaua din vinil?

  Pentru foarte multă lume, încălzirea prin pardoseală este răspunsul la foarte multe probleme de ordin practic, financiar și chiar personal atunci când vine vorba despre confortul în propria locuință. De-a lungul sezonului rece, ai un adevărat depozit de căldură binefăcătoare sub tălpi și o temperatură optimă în fiecare cameră. Dar atunci când îți instalezi un Citeste mai mult »

 • 21 Oct. 2021 Microbetonul și încălzirea în pardoseală

  Încălzirea prin pardoseală este o soluție din ce în ce mai populară printre cei care vor să beneficieze de mai mult confort termic cu costuri reduse. Dar un astfel de sistem nu este întotdeauna compatibil cu materialele de construcție folosite în general. Din acest motiv, astăzi vom discuta despre microbeton, unul dintre mai potrivite materiale Citeste mai mult »

 • 23 Sep. 2021 De ce majoritatea oamenilor aleg încălzirea în pardoseală ca metodă de încălzire?

  Faptul că din ce în ce mai mulți oameni aleg încălzirea prin pardoseală nu mai este o surpriză pentru nimeni. Dacă acum câțiva ani acest sistem era prezent în general în hoteluri sau alte unități de cazare, spa-uri sau case de vacanță, acum nenumărate case și apartamente au încălzire prin pardoseală integral sau în anumite Citeste mai mult »

 • 20 Sep. 2021 Încălzirea în pardoseală ridică sau nu nivelul podelei?

  Mulți clienți și cititori ne întreabă dacă un sistem de încălzire prin pardoseală poate sau nu să ridice nivelul podelei. Din acest motiv, în acest articol vom analiza câteva aspecte ce țin de astfel de sisteme și impactul pe care instalarea lor l-ar putea avea asupra pardoselii. De asemenea, vom discuta și despre tipurile de Citeste mai mult »

 • 30 Aug. 2021 De ce ar trebui să îți instalezi încălzire în pardoseală în bucătărie

  Atunci când îți refaci bucătăria, probabil că primul tău gând se îndreaptă spre schimbarea gresiei și a faianței, cumpărarea de aparatură nouă, modificarea mobilei, achiziționarea unui blat nou, etc. Dar te-ai gândit vreodată că un proiect de redecorare a bucătăriei poate implica și instalarea unui sistem de încălzire prin pardoseală electric?  În definitiv, această încăpere Citeste mai mult »

 • 18 Aug. 2021 Ce reprezintă un termostat pentru cameră și cum să îl folosești

  Toți cei care ne bucurăm de încălzire cu centrală sau prin pardoseală suntem obișnuiți cu termostatele. Aceste aparate de mici dimensiuni sunt parte a peisajului casei și rareori ne atrag atenția atunci când nu le folosim în lunile de iarnă.  Dar le folosim cu adevărat bine? Și, mai mult decât atât, le înțelegem cu adevărat Citeste mai mult »

 • 19 Jul. 2021 Se poate instala încălzirea în pardoseală în baie?

  Încălzirea prin pardoseală nu mai reprezintă de mult un lux. Dacă acum câţiva ani, sistemele de încălzire prin pardoseală erau prezente cel mai frecvent în case, hoteluri, clădiri de birouri, săli de sport, clinici medicale, incorporate în terasele restaurantelor, instalate în centre spa sau piscine, printre altele, lucrurile s-au schimbat semnificativ. Acum, încălzirea prin pardoseală Citeste mai mult »

 • 13 Jul. 2021 Istoria încălzirii în pardoseală

  Mulți dintre noi cred că încălzirea prin pardoseală reprezintă una dintre culmile tehnologiei moderne. Cu toate acestea însă, încălzirea în pardoseală are o istorie foarte veche. Unii plasează începuturile acestei forme de încălzire în China, în anii 10.000 î.e.n. Alți arheologi consideră că încălzirea prin pardoseală așa cum o știm astăzi are ca sursă de Citeste mai mult »

Vezi toate ›