Sistemul de incalzire ideal

pentru un maxim de confort

Cum faci ca terasa restaurantului tau sa functioneze tot anul?

Proprietarii de restaurante se confrunta in fiecare an cu problema inchiderii teraselor pe tot parcursul sezonului rece, care, de cele mai multe ori, cuprinde si perioada toamnei tarzii si a inceputului de primavara.

Temperaturile scazute si precipitatiile, inghetul permanent sau ocazional sunt factori care determina renuntarea la terasa care atragea atat de multi clienti in sezonul cald.

Cum ai putea face ca terasa restaurantului tau sa functioneze tot anul, astfel incat sa ai in permanenta clienti multumiti? Hai sa vedem astazi cateva idei de proiecte de reamenajare care v-ar putea aduce beneficii nemasurate tie si clientilor tai.

Incalzire prin pardoseala

Terasa acoperita si imprejmuita cu sticla nu va face fata frigului de afara daca vei alege sa o incalzesti cu radiatoare. In schimb, daca ai deja construita o terasa cu podea, incalzirea in pardoseala va asigura un flux constant si uniform de caldura pe toata suprafata terasei.

Incalzirea prin pardoseala este o modalitate de a incalzi locuinta prin inlocuirea caloriferelor clasice, iar in acest caz inlocuirea radiatoarelor, avantajul acestui sistem de incalzire fiind modul uniform in care este distribuita caldura prin radianta.

Radianta este un proces natural – caldura se distribuie de jos in sus, asigurand astfel o distributie uniforma pe verticala si pe suprafete mari. Pentru a asigura un confort termic pe perimetre largi, se monteaza trasee complexe de conducte (intreg ansamblul fiind conectat la o centrala termica de incalzire) sau cabluri electrice, fiecare fiind conectat la termostate electronice.

Functionalitatea sistemului de incalzire electric prin pardoseala este asigurata de kit-ul de incalzire prin pardoseala (cabluri sau covorase incalzitoare) si termostatele (care asigura gestionarea corecta a temperaturilor fara interventia frecventa a proprietarului).

Sistem cu covorase electrice

In cazul instalarii unui sistem de incalzire prin pardoseala la terase se recomanda varianta cu covorasele electrice.

Un covor electric incalzitor reprezinta o solutie optima pentru a iti incalzi terasa in mod practic si eficient, beneficiind de toate avantajele unui sistem de incalzire prin pardoseala.

Un covor electric are marele avantaj de a fi confectionat gata pentru utilizare. Odata montate, aceste covorase incalzitoare vor transforma terasa intr-o oaza de confort fara ca voi sa depuneti prea mult efort sau sa aveti la dispozitie un buget semnificativ.

Iata ce alte lucruri trebuie sa mai stii despre covorul electric:

 • Un covor electric pentru incalzirea prin pardoseala reprezinta de fapt un cablu subtire de incalzire, montat pe o plasa din material plastic cu latimea de 0,5 metri;
 • Covorasele electrice sunt fabricate in suluri de diverse lungimi;
 • Covorasul electric se monteaza direct sub pardoseala, in stratul de nivelare sau adeziv de sub podeaua propriu-zisa. Covorasul incalzitor se preteaza astfel la renovari de mai mica amploare. Un covor electric ocupa un spatiu de numai 3-4 milimetri;
 • Covoarele electrice, spre deosebire de cablurile electrice, vin in numai doua variante de tip si putere: 100 W/m2, respectiv 150 W/m2.

Procesul montarii

Ce trebuie sa aveti in vedere in primul rand este alegerea unui covor electric de o dimensiune si o capacitate optima pentru a va incalzi corespunzator suprafata aleasa:

 • Intrerupeti curentul electric in momentul instalarii covorului;
 • Nu depasiti densitatea maxima a caldurii specificate de producator (W/m);
 • Nu interconectati mai multe covorase incalzitoare;
 • Fiecare covor electric trebuie sa fie montat intr-o suprafata neinflamabila;
 • Orice covor electric trebuie sa fie prevazut cu un termostat;
 • Toate covorasele electrice pentru incalzire trebuie sa aiba aceeasi densitate a caldurii, in afara de cazul in care fiecare este montat separat la un set de senzori sau un termostat.

Desigur ca trebuie sa va luati toate precautiile si sa respectati intocmai ghidul producatorului. In general, un covor electric se monteaza respectand urmatorii pasi:

 • Desfasurati covorul electric cu cablurile de incalzire in sus;
 • Asigurati-va ca orice covoras electric montati, acesta se afla intr-o perfecta aderenta cu suprafata conductoare;
 • Asigurati-va ca la intindere, covorul electric nu sufera indoituri, pliuri sau incretituri;
 • Asigurati-va ca exista cel putin 5 cm de aer deasupra covorasului electric; cu alte cuvinte, nu montati covorasele sub obiecte sau structuri fixe;
 • Atunci cand marginile covorului electric ajung in dreptul limitelor suprafetei pe care este montat, taiati numai plasa covorului dar nu si cablurile de incalzire.

Reguli de montaj

 • Distanta minima dintre cablurile de incalzire, cablurile de incalzire si componentele conductoare, cablurile de incalzire si alte surse de caldura (tevi etc.) trebuie sa fie de minim 50 mm;
 • Cablurile de incalzire nu au voie sa se intersecteze intre ele sau cu alte cabluri de incalzire;
 • Diametrul de curbare al cablului de incalzire trebuie sa fie de minim 6 ori diametrul cablului de incalzire;
 • Podeaua pe care se monteaza covorul electric nu trebuie sa aiba o valoare a izolatiei termice mai mare de R < 0.18 m2K/W;
 • Suprafata si structura constructiei de sub acestea trebuie sa fie solide si stabile pentru a evita eventuala deplasare a covorului electric;
 • Toate cablurile si conexiunile covorului electric trebuie protejate de accidente sau de deteriorare;
 • Daca este absolut necesar sa calci pe covorul electric in timpul montajului sau dupa asta, aveti grija sa purtati incaltari cu talpa foarte moale.

Dupa instalarea unui astfel de sistem, clientii tai vor beneficia de temperaturi placute (ce se pot regla cu ajutorul termostatelor) si sanatoase. Eviti astfel condensul, ridicarea prafului si senzatia neplacuta de sufocare pe care multi o traiesc in spatii inchise. Evident, va trebui sa instalezi si sisteme de ventilare a aerului si de eliminare a mirosurilor si impuritatilor, mai ales daca alegi ca terasa sa fie disponibila si fumatorilor.

Sisteme de degivrare

Degivrarea se refera la multitudinea de tehnici care duc la topirea zapezii si ghetii, cat si la prevenirea inghetului fluidelor.

In general, sistemele de degivrare pentru exterior constau in retele de cabluri electrice incalzitoare, asezate sub suprafetele care se doresc dezghetate si protejate de straturile de zapada, de la trepte, rampe auto si alei, pana la jgheaburi de apa si acoperisuri. Retelele respective pot fi instalate in ciment, nisip, sapa si pot fi acoperite cu ciment, pavaj, gresie – practic cu orice material folosit pentru suprafete exterioare.

In ceea ce priveste instalarea unui sistem de degivrare, aceasta vine ca metoda suplimentara de a mentine in siguranta terasa pe care ai construit-o si de a suplimenta starea de confort a clientilor si personalului.

Daca la intrarea pe terasa acoperita ai trepte, atunci un sistem de degivrare iti va fi mai mult decat necesar in lunile cu inghet si precipitatii. De asemenea, vei avea nevoie de sisteme de scurgere pentru acoperisul retractabil, pentru a nu lasa zapada si gheata sa afecteze intreaga structura.

Degivrarea jgheaburilor si burlanelor este o conditie obligatorie pentru a mentine intreaga structura a terasei acoperite in perfecta siguranta in lunile grele de iarna.

Efortul necesar indepartarii manuale a zapezii si ghetusului este asadar complet eliminat de instalarea unor astfel de sisteme, dotate cu senzori si termostate capabile sa le activeze imediat ce temperatura si umiditatea ajung la nivele care indica riscul depunerii de zapada si formarii de gheata.

Tamplarie PVC cu geam termopan si acoperis retractabil

Multe restaurante aleg ca pe timpul iernii sa imprejmuiasca terasele cu folie de plastic si sa adauge un radiator. Cu toate acestea plasticul nu face fata temperaturilor scazute din zona noastra, iar radiatorul reuseste sa pastreze un climat placut numai in jurul celor mai apropiate mese.

Daca ai posibilitatea, alege sa imprejmuiesti terasa cu un schelet de tamplarie PVC pe care sa montezi placi de geam termopan detasabile. Pe timpul verii, scheletul ii va da terasei un aspect rustic si ordonat, delimitand spatiul, iar geamurile pot fi depozitate cu succes in deplina siguranta.

Pe timpul iernii insa, un acoperis retractabil din materiale usoare si rezistente la frig merge de minune cu tamplaria PVC cu geam termopan. Pentru un efect senzational, poti alege ca acoperisul sa fie si el din sticla, astfel ca lumea sa fie impresionata de spectacolul iernii in timp ce sta inauntru la caldura.

Concluzie

Tu te-ai gandit vreodata sa transformi terasa de vara intr-una de iarna? Ar putea functiona terasa restaurantului tau tot anul daca ai aplica aceste strategii de modernizare si reamenajare? Ce parere ai despre incalzirea prin pardoseala si degivrare ca solutii complete pentru a depasi obstacolele pe care ni le impune sezonul rece?

Articole si noutati

 • 23 Sep. 2021 De ce majoritatea oamenilor aleg încălzirea în pardoseală ca metodă de încălzire?

  Faptul că din ce în ce mai mulți oameni aleg încălzirea prin pardoseală nu mai este o surpriză pentru nimeni. Dacă acum câțiva ani acest sistem era prezent în general în hoteluri sau alte unități de cazare, spa-uri sau case de vacanță, acum nenumărate case și apartamente au încălzire prin pardoseală integral sau în anumite Citeste mai mult »

 • 20 Sep. 2021 Încălzirea în pardoseală ridică sau nu nivelul podelei?

  Mulți clienți și cititori ne întreabă dacă un sistem de încălzire prin pardoseală poate sau nu să ridice nivelul podelei. Din acest motiv, în acest articol vom analiza câteva aspecte ce țin de astfel de sisteme și impactul pe care instalarea lor l-ar putea avea asupra pardoselii. De asemenea, vom discuta și despre tipurile de Citeste mai mult »

 • 30 Aug. 2021 De ce ar trebui să îți instalezi încălzire în pardoseală în bucătărie

  Atunci când îți refaci bucătăria, probabil că primul tău gând se îndreaptă spre schimbarea gresiei și a faianței, cumpărarea de aparatură nouă, modificarea mobilei, achiziționarea unui blat nou, etc. Dar te-ai gândit vreodată că un proiect de redecorare a bucătăriei poate implica și instalarea unui sistem de încălzire prin pardoseală electric?  În definitiv, această încăpere Citeste mai mult »

 • 18 Aug. 2021 Ce reprezintă un termostat pentru cameră și cum să îl folosești

  Toți cei care ne bucurăm de încălzire cu centrală sau prin pardoseală suntem obișnuiți cu termostatele. Aceste aparate de mici dimensiuni sunt parte a peisajului casei și rareori ne atrag atenția atunci când nu le folosim în lunile de iarnă.  Dar le folosim cu adevărat bine? Și, mai mult decât atât, le înțelegem cu adevărat Citeste mai mult »

 • 19 Jul. 2021 Se poate instala încălzirea în pardoseală în baie?

  Încălzirea prin pardoseală nu mai reprezintă de mult un lux. Dacă acum câţiva ani, sistemele de încălzire prin pardoseală erau prezente cel mai frecvent în case, hoteluri, clădiri de birouri, săli de sport, clinici medicale, incorporate în terasele restaurantelor, instalate în centre spa sau piscine, printre altele, lucrurile s-au schimbat semnificativ. Acum, încălzirea prin pardoseală Citeste mai mult »

 • 13 Jul. 2021 Istoria încălzirii în pardoseală

  Mulți dintre noi cred că încălzirea prin pardoseală reprezintă una dintre culmile tehnologiei moderne. Cu toate acestea însă, încălzirea în pardoseală are o istorie foarte veche. Unii plasează începuturile acestei forme de încălzire în China, în anii 10.000 î.e.n. Alți arheologi consideră că încălzirea prin pardoseală așa cum o știm astăzi are ca sursă de Citeste mai mult »

 • 23 Jun. 2021 Cum îți poți face casa eficientă din punct de vedere economic

  Cu toții dorim să cheltuim cât mai puțin pentru plata utilităților. Chiar și în cele mai reci luni din iarnă sau în cele mai toride veri, poți economisi dacă folosești sistemele și aparatele potrivite care te ajută să ai o locuință eficientă din punct de vedere energetic. În acest articol, îți vom prezenta câteva dintre Citeste mai mult »

 • 17 Jun. 2021 Încălzirea prin pardoseală conservă într-adevăr energia?

  Încălzirea prin pardoseală asigură un confort inegalabil. Acest sistem este unul foarte eficient prin care căldura se distribuie uniform în întreaga încăpere. Totodată, încălzirea prin pardoseală îți permite să controlezi cu precizie temperatura prin intermediul termostatului. Află în continuare cum te poate ajuta acest tip de sistem să conservi energia. Încălzirea în pardoseală și avantajele Citeste mai mult »

Vezi toate ›