Sistemul de incalzire ideal

pentru un maxim de confort

Covor versus incalzirea in pardoseala: sfaturi de amenajare

Cum se impaca incalzirea prin pardoseala cu covorul? Foarte bine. Te poti bucura de caldura uniforma pe care o asigura acest sistem de incalzire si in acelasi timp, de confortul si efectul estetic al unui covor.

In acest articol, iti vom prezenta pe scurt cateva sfaturi legate de folosirea covorului in combinatie cu incalzirea prin pardoseala.

1. Covor versus incalzirea in pardoseala: sfaturi de amenajare

Covorul nu trebuie neaparat eliminat din ecuatie daca ai sau vrei sa implementezi un sistem de incalzire prin pardoseala. Trebuie insa luati in considerare cativa factori atunci cand decizi sa acoperi suprafata camerelor incalzite prin pardoseala cu covor.

Indiferent de modelul pe care il alegi, prin folosirea covorului vei crea o bariera intre caldura eliminata prin pardoseala si incapere si nu te vei bucura din plin de acest tip de incalzire. O parte din caldura degajata va fi blocata intre covor si podea unde temperatura va fi ridicata.

Carpetele si covoarele cumparate din comert ar trebui sa aiba indicatii legate de capacitatea lor de izolare termica, iar ceasta nu ar trebui sa aiba o valoare mai mare de 1.5.
Un alt factor care te ajuta sa alegi cel mai potrivit covor pentru incalzirea prin pardosela este densitatea. Cu cat aceasta este mai mare, cu atat covorul blocheaza mai mult caldura din pardoseala. Prin urmare, covoarele mai subtiri sunt cea mai buna alegere.

Alt aspect de care trebuie sa tii cont in alegerea covorului pe care il vei folosi in spatiul incalzit prin pardoseala este materialul. In general, covoarele si carpetele realizate din fibre naturale precum cele de lana sunt foarte apreciate. Desi acestea au o mare rezistenta si un aspect placut, nu sunt cea mai buna alegere pentru incalzirea prin pardoseala. Motivul este faptul ca aceste covoare sunt mai dense si retin caldura, impiedicandu-te sa te bucuri din plin de capacitatea sistemului de incalzire.

In schimb, covoarele si carpetele din fibre sintetice sunt recomandate in combinatie cu caldura prin pardoseala deoarece acest tip de material permite caldurii sa se propage mai usor. Cea mai buna optiune o reprezinta produsele realizate din fibre de tip PP sau PA.

Un ultim aspect la care ar trebui sa fii atent atunci cand vrei sa pui un covor intr-o casa incalzita prin pardoseala este dimensiunea acestuia. Drept urmare, ideal ar fi sa optezi pentru un covor mai mic care sa nu ocupe intreaga suprafata a podelei. Ai in mijlocul camerei o masuta? Atunci, o alegere eleganta si practica atat din punct de vedere al optimizarii incalzirii, cat si al mentinerii curateniei, este un covor plasat direct sub masa, putin mai mare decat suprafata ei. Covorul astfel pozitionat, va marca punctul focal al incaperii si va asigura echilibru camerei.

Daca ai camere suficient de spatioase, poti de asemenea sa le amenajezi cu doua sau trei covorase mai mici amplasate strategic, in locul unui covor unic de dimensiuni mai mari. Covorasele ar trebui pozitionate in acele parti ale camerei unde stai sau pe unde pasesti cel mai des. Restul podelei, lasata neacoperita, va putea genera suficienta caldura pentru a incalzi intreaga camera.

Covorul, ca si element decorativ, asigura incaperii un aspect placut si primitor. Pe deasupra, e mereu mai confortabil sa ai sub talpi un covor si nu parchetul gol. Nu ezita sa folosesti covoare in camera incalzita prin pardoseala, insa ia in considerare sfaturile de mai sus. Pentru alte recomandari legate de incalzirea prin pardoseala, citeste restul articolelor noastre.

Cat de util ti s-a parut acest articol?

Articole si noutati

 • 27 Oct. 2021 Poți folosi încălzirea în pardoseală cu podeaua din vinil?

  Pentru foarte multă lume, încălzirea prin pardoseală este răspunsul la foarte multe probleme de ordin practic, financiar și chiar personal atunci când vine vorba despre confortul în propria locuință. De-a lungul sezonului rece, ai un adevărat depozit de căldură binefăcătoare sub tălpi și o temperatură optimă în fiecare cameră. Dar atunci când îți instalezi un Citeste mai mult »

 • 21 Oct. 2021 Microbetonul și încălzirea în pardoseală

  Încălzirea prin pardoseală este o soluție din ce în ce mai populară printre cei care vor să beneficieze de mai mult confort termic cu costuri reduse. Dar un astfel de sistem nu este întotdeauna compatibil cu materialele de construcție folosite în general. Din acest motiv, astăzi vom discuta despre microbeton, unul dintre mai potrivite materiale Citeste mai mult »

 • 23 Sep. 2021 De ce majoritatea oamenilor aleg încălzirea în pardoseală ca metodă de încălzire?

  Faptul că din ce în ce mai mulți oameni aleg încălzirea prin pardoseală nu mai este o surpriză pentru nimeni. Dacă acum câțiva ani acest sistem era prezent în general în hoteluri sau alte unități de cazare, spa-uri sau case de vacanță, acum nenumărate case și apartamente au încălzire prin pardoseală integral sau în anumite Citeste mai mult »

 • 20 Sep. 2021 Încălzirea în pardoseală ridică sau nu nivelul podelei?

  Mulți clienți și cititori ne întreabă dacă un sistem de încălzire prin pardoseală poate sau nu să ridice nivelul podelei. Din acest motiv, în acest articol vom analiza câteva aspecte ce țin de astfel de sisteme și impactul pe care instalarea lor l-ar putea avea asupra pardoselii. De asemenea, vom discuta și despre tipurile de Citeste mai mult »

 • 30 Aug. 2021 De ce ar trebui să îți instalezi încălzire în pardoseală în bucătărie

  Atunci când îți refaci bucătăria, probabil că primul tău gând se îndreaptă spre schimbarea gresiei și a faianței, cumpărarea de aparatură nouă, modificarea mobilei, achiziționarea unui blat nou, etc. Dar te-ai gândit vreodată că un proiect de redecorare a bucătăriei poate implica și instalarea unui sistem de încălzire prin pardoseală electric?  În definitiv, această încăpere Citeste mai mult »

 • 18 Aug. 2021 Ce reprezintă un termostat pentru cameră și cum să îl folosești

  Toți cei care ne bucurăm de încălzire cu centrală sau prin pardoseală suntem obișnuiți cu termostatele. Aceste aparate de mici dimensiuni sunt parte a peisajului casei și rareori ne atrag atenția atunci când nu le folosim în lunile de iarnă.  Dar le folosim cu adevărat bine? Și, mai mult decât atât, le înțelegem cu adevărat Citeste mai mult »

 • 19 Jul. 2021 Se poate instala încălzirea în pardoseală în baie?

  Încălzirea prin pardoseală nu mai reprezintă de mult un lux. Dacă acum câţiva ani, sistemele de încălzire prin pardoseală erau prezente cel mai frecvent în case, hoteluri, clădiri de birouri, săli de sport, clinici medicale, incorporate în terasele restaurantelor, instalate în centre spa sau piscine, printre altele, lucrurile s-au schimbat semnificativ. Acum, încălzirea prin pardoseală Citeste mai mult »

 • 13 Jul. 2021 Istoria încălzirii în pardoseală

  Mulți dintre noi cred că încălzirea prin pardoseală reprezintă una dintre culmile tehnologiei moderne. Cu toate acestea însă, încălzirea în pardoseală are o istorie foarte veche. Unii plasează începuturile acestei forme de încălzire în China, în anii 10.000 î.e.n. Alți arheologi consideră că încălzirea prin pardoseală așa cum o știm astăzi are ca sursă de Citeste mai mult »

Vezi toate ›