Sistemul de incalzire ideal

pentru un maxim de confort

Ce sunt pierderile de caldura si de ce sunt importante?

Ce sunt pierderile de caldura si de ce sunt importante?

De cele mai multe ori, din toamna si pana in primavara, incalzirea casei devine o problema constanta, care ne macina pe toti. Fie ca folosim sistemul public sau avem centrale termice de apartament, incalzirea pare a fi subiectul principal de discutie – mai ales daca inregistram pierderi de caldura mari.

La acest capitol, lucrurile par a deveni ceva mai complicate. Consideram ca avem pierderi de caldura atunci cand ne straduim sa marim temperatura aerului din casa si cu toate acestea ne este frig. Este posibil ca peretii sa nu fie bine izolati, este posibil ca aerul cald sa se strecoare prin diverse crapaturi sau spatii neetanseizate, este posibil ca noi sa nu folosim metodele de incalzire eficiente pentru casa noastra. Astazi vom aborda problema pierderilor de caldura dintr-un punct de vedere tehnic, combinat cu unul practic.

1. Ce sunt pierderile de caldura?

Tehnic vorbind, pierderile de caldura sunt reprezentate de cifra totala a transferului de caldura realizat din interior spre exterior prin structura cladirii. Pierderile de caldura se pot materializa prin convectie, conductie, radiatie sau o combinatie dintre cele trei.

In general, pierderile de caldura se calculeaza in kW/h, aceasta cifra insemnand energia necesara incalzirii unei camere la o temperatura prestabilita in cea mai rece zi. Este important sa stim care ne sunt pierderile de caldura pentru a putea alege un sistem de incalzire optim sau de a lua masuri pentru a le reduce.

2. De ce sunt pierderile de caldura importante?

Este important sa stii ce pierderi de caldura ai din trei motive principale:

 • Poti calcula cata energie pierzi si de cata energie ai nevoie pentru a mentine in casa o temperatura constanta
 • Poti calcula cati bani pierzi lunar datorita pierderilor de energie
 • Poti sa iti alegi o solutie de incalzire care sa diminueze pierderile si sa investesti in solutii de atenuare ale pierderilor de energie.

3. Care sunt cele mai eficiente sisteme de incalzire?

In ultimii ani s-a remarcat o crescanda popularitate a sistemelor de incalzire prin pardoseala, acestea fiind folosite ca surse complementare de incalzire la sistemele traditionale deja existente, sau ca surse principale de incalzire a casei.

Incalzirea prin pardoseala este o metoda mai eficienta de incalzire din mai multe motive:

 • Incalzeste exact zonele care te intereseaza. Incalzirea prin pardoseala este un sistem destul de versatil pentru a incalzi anumite zone de interes principal: baia, zona bucatariei in care gatesti sau iei masa, zona din sufragerie cel mai des folosita, dormitorul, camera copiilor. Datorita acestor sisteme poti controla cata caldura primesti, la ce temperatura si mai ales unde o primesti.
 • Incalzirea prin pardoseala este usor gestionabila – folosind diversi senzori si termostate, tu alegi cand si in ce fel sa iti incalzesti casa fara sa risipesti energie. Stim ca daca incalzesti o sufragerie cu ajutorul unui calorifer normal (sau chiar electric), va trece destul de mult timp pana cand acesta va putea incalzi uniform intreaga incapere.
 • Incalzirea prin pardoseala emana caldura de jos in sus, contribuind astfel mult mai rapid la confortul tau si al familiei tale. Caldura se va degaja uniform si se va ridica in mod constant invaluindu-te in mod natural pe verticala.

Atunci cand iti alegi un sistem de incalzire prin pardoseala trebuie sa tii cont de urmatoarele elemente:

 • Dimensiunea zonei pe care o doresti incalzita cu un astfel de sistem
 • Tipul de pardoseala pe care il ai in camera
 • Tipul de izolatie pe care il ai sub pardoseala
 • Temperatura pe care ti-o doresti in camera
 • Puterea maxima a sistemului instalat

Inainte sa incepi sa cauti solutii eficiente de a reduce pierderile de caldura sau de a suplimenta solutiile de incalzire mai trebuie sa stii ca incalzirea prin pardoseala are o durata de viata foarte mare, este ecologica, silentioasa si foarte eficienta pentru persoanele suferind de astm sau alte probleme respiratorii pentru ca nu misca praful din camere.

Cat de util ti s-a parut acest articol?

Articole si noutati

 • 27 Oct. 2021 Poți folosi încălzirea în pardoseală cu podeaua din vinil?

  Pentru foarte multă lume, încălzirea prin pardoseală este răspunsul la foarte multe probleme de ordin practic, financiar și chiar personal atunci când vine vorba despre confortul în propria locuință. De-a lungul sezonului rece, ai un adevărat depozit de căldură binefăcătoare sub tălpi și o temperatură optimă în fiecare cameră. Dar atunci când îți instalezi un Citeste mai mult »

 • 21 Oct. 2021 Microbetonul și încălzirea în pardoseală

  Încălzirea prin pardoseală este o soluție din ce în ce mai populară printre cei care vor să beneficieze de mai mult confort termic cu costuri reduse. Dar un astfel de sistem nu este întotdeauna compatibil cu materialele de construcție folosite în general. Din acest motiv, astăzi vom discuta despre microbeton, unul dintre mai potrivite materiale Citeste mai mult »

 • 23 Sep. 2021 De ce majoritatea oamenilor aleg încălzirea în pardoseală ca metodă de încălzire?

  Faptul că din ce în ce mai mulți oameni aleg încălzirea prin pardoseală nu mai este o surpriză pentru nimeni. Dacă acum câțiva ani acest sistem era prezent în general în hoteluri sau alte unități de cazare, spa-uri sau case de vacanță, acum nenumărate case și apartamente au încălzire prin pardoseală integral sau în anumite Citeste mai mult »

 • 20 Sep. 2021 Încălzirea în pardoseală ridică sau nu nivelul podelei?

  Mulți clienți și cititori ne întreabă dacă un sistem de încălzire prin pardoseală poate sau nu să ridice nivelul podelei. Din acest motiv, în acest articol vom analiza câteva aspecte ce țin de astfel de sisteme și impactul pe care instalarea lor l-ar putea avea asupra pardoselii. De asemenea, vom discuta și despre tipurile de Citeste mai mult »

 • 30 Aug. 2021 De ce ar trebui să îți instalezi încălzire în pardoseală în bucătărie

  Atunci când îți refaci bucătăria, probabil că primul tău gând se îndreaptă spre schimbarea gresiei și a faianței, cumpărarea de aparatură nouă, modificarea mobilei, achiziționarea unui blat nou, etc. Dar te-ai gândit vreodată că un proiect de redecorare a bucătăriei poate implica și instalarea unui sistem de încălzire prin pardoseală electric?  În definitiv, această încăpere Citeste mai mult »

 • 18 Aug. 2021 Ce reprezintă un termostat pentru cameră și cum să îl folosești

  Toți cei care ne bucurăm de încălzire cu centrală sau prin pardoseală suntem obișnuiți cu termostatele. Aceste aparate de mici dimensiuni sunt parte a peisajului casei și rareori ne atrag atenția atunci când nu le folosim în lunile de iarnă.  Dar le folosim cu adevărat bine? Și, mai mult decât atât, le înțelegem cu adevărat Citeste mai mult »

 • 19 Jul. 2021 Se poate instala încălzirea în pardoseală în baie?

  Încălzirea prin pardoseală nu mai reprezintă de mult un lux. Dacă acum câţiva ani, sistemele de încălzire prin pardoseală erau prezente cel mai frecvent în case, hoteluri, clădiri de birouri, săli de sport, clinici medicale, incorporate în terasele restaurantelor, instalate în centre spa sau piscine, printre altele, lucrurile s-au schimbat semnificativ. Acum, încălzirea prin pardoseală Citeste mai mult »

 • 13 Jul. 2021 Istoria încălzirii în pardoseală

  Mulți dintre noi cred că încălzirea prin pardoseală reprezintă una dintre culmile tehnologiei moderne. Cu toate acestea însă, încălzirea în pardoseală are o istorie foarte veche. Unii plasează începuturile acestei forme de încălzire în China, în anii 10.000 î.e.n. Alți arheologi consideră că încălzirea prin pardoseală așa cum o știm astăzi are ca sursă de Citeste mai mult »

Vezi toate ›