Sistemul de incalzire ideal

pentru un maxim de confort

Ce reprezintă un termostat pentru cameră și cum să îl folosești


Toți cei care ne bucurăm de încălzire cu centrală sau prin pardoseală suntem obișnuiți cu termostatele. Aceste aparate de mici dimensiuni sunt parte a peisajului casei și rareori ne atrag atenția atunci când nu le folosim în lunile de iarnă. 

Dar le folosim cu adevărat bine? Și, mai mult decât atât, le înțelegem cu adevărat rostul în casele noastre? Hai să vedem astăzi ce sunt termostatele pentru cameră și cum să le folosim la adevăratul lor potențial!

Ce este un termostat?

Un termostat este un aparat conectat la sistemul de încălzire centrală al locuinței pe care îl folosim pentru a controla temperatura generală dintr-o casă sau un apartament. Realizăm acest lucru cu ușurință, deoarece termostatul monitorizează temperatura ambientală din casă. 

În funcție de temperatura din casă și de setările pe care le alegem, termostatul poate influenţa funcționarea unei centrale sau al unui sistem de încălzire prin pardoseală. 

Termostatele pentru cameră sunt, în general, împărțite în două categorii:

 • Termostate analog (sau mecanice) – prevăzute cu un cadran (disc cu numere);
 • Termostate digitale – cu versiunea lor (și mai) modernă, termostatele SMART.

Desigur, mai există și versiuni de termostate hibrid, electromecanice, care combină operațiunile și mecanismele electronice cu cele mecanice. 

Așa cum am menționat și în alte rânduri, termostatele SMART sunt de preferat celorlalte tipuri deoarece vin cu mult mai multe opțiuni de utilizare. În acest fel, termostatele SMART sunt mai ecologice, mai versatile și mai economice decât alte tipuri de aparate similare. Dincolo de faptul că te vor ajuta să „personalizezi” încălzirea unei case în funcție de nevoile tuturor membrilor familiei, aceste termostate te ajută și să economisești un buget considerabil pe termen lung. 

Indiferent de tipul de termostat pe care îl achiziționezi pentru casa ta, el îndeplinește un rol major: acela de a regla temperatura potrivită în casă pentru ca tu să te simţi confortabil în timp ce facturile tale rămân mici. 

Cum funcționează un termostat?

Fără a intra în detalii tehnice prea complicate, putem spune că termostatul este elementul vital al unui sistem de încălzire centrală sau prin pardoseală. Atunci când temperaturile de afară scad sub o anumită limită, termometrul termostatului „află” acest lucru și semnalizează centralei sau sistemului de încălzire prin pardoseală faptul că trebuie să genereze căldură. 

Desigur, noi suntem cei care setăm termostatul la o temperatură convenabilă. Atunci când temperatura din casă atinge pragul pe care i l-am stabilit, termostatul semnalizează sursei de căldură să se oprească. Astfel, acest mic aparat este cel care previne pierderile de căldură, energie și bani. 

Cum să utilizezi corect un termostat și ce greșeli să eviți

Una dintre cele mai mari probleme legate de termostate este folosirea lor neadecvată. Hai să vedem câteva greșeli frecvente și câteva „instrucțiuni” de utilizare ale termostatelor ca tu să ai parte de un confort sporit și facturi mai mici în iarna care vine!

1. Amplasarea termostatului

Despre amplasarea corectă a termostatului am mai discutat și în alte rânduri. Ideea generală este să îl instalezi într-o zonă centrală a locuinței pe un perete interior. Termostatul nu trebuie să stea în bătaia directă a soarelui sau a altor surse de căldură (cum ar fi bucătăria), în camere puțin/deloc utilizate din casă (holul), lângă ferestre sau uși, în baie sau lângă ea, etc. 

Dacă în cazul centralelor se preferă un singur termostat pentru toată casa, dacă ai încălzire prin pardoseală, este mai bine să instalezi un termostat în fiecare cameră. 

2. Setarea temperaturii dintr-o cameră

Mulți fac greșeala de a seta temperatura termostatului cu câteva grade în plus (poate chiar și peste limita de confort) pentru a încălzi unele camere mai repede. Cu toate acestea, termostatul nu poate controla și viteza cu care se încălzește o casă. Acest lucru depinde de nenumărați factori, inclusiv pierderile de căldură din casă, mărimea încăperilor, izolația, etc. 

Dacă ajungi acasă după o zi înfrigurată, setarea unei temperaturi mai mari nu face decât să solicite sistemul. Un termostat SMART de exemplu îți permite să pornești încălzirea prin aplicația dedicată înainte de a ajunge acasă, însă. 

3. Oprirea și repornirea frecventă a termostatului

Mulți dintre noi aleg să închidă complet termostatul (și încălzirea) atunci când pleacă de acasă chiar și pentru câteva ore în loc să aleagă o temperatură medie constantă pe care să o mențină pe tot parcursul zilei. 

Termostatele programabile te scutesc de probleme și mai ales de costurile aferente unui astfel de obicei. Consumi mai multă energie (și riști umezeală, mucegai și chiar țevi sparte) atunci când pornești și oprești termostatul de câteva ori pe zi. În loc să oprești termostatul de tot, cel mai bine este să îi setezi o temperatură mai joasă atunci când nu ești acasă. 

Concluzie

Poate că nu le acordăm termostatelor importanța pe care o merită, dar dacă dorim confort la preț redus, este timpul să le luăm în serios. Specialiștii recomandă folosirea termostatelor SMART atât pentru încălzirea cu centrală cât și pentru încălzirea prin pardoseală. Fiind mult mai eficiente, ele pot personaliza temperatura optimă pentru fiecare cameră. Mai mult, aceste aparate generează și destule date referitoare la consumul tău de energie pentru ca tu să poți optimiza totul cu eficiență mai mare și costuri mai mici. 

Dincolo însă de categoria de termostat pe care vrei să o folosești, cel mai important este să fii foarte atent la instrucțiunile de utilizare. Chiar și mai vechile termostate mecanice cu fir sunt instrumente excelente cu care să faci economie și să te bucuri de căldură în casă dacă le folosești corect. 

Folosești un termostat SMART sau unul obișnuit? Crezi că îl folosești la justa lui valoare sau simți că încă mai ai de descoperit câteva lucruri noi? Ce experiențe plăcute sau neplăcute cu termostatele ne poți împărtăși ca toți să învățăm ceva din ele? 

Articole si noutati

 • 27 Oct. 2021 Poți folosi încălzirea în pardoseală cu podeaua din vinil?

  Pentru foarte multă lume, încălzirea prin pardoseală este răspunsul la foarte multe probleme de ordin practic, financiar și chiar personal atunci când vine vorba despre confortul în propria locuință. De-a lungul sezonului rece, ai un adevărat depozit de căldură binefăcătoare sub tălpi și o temperatură optimă în fiecare cameră. Dar atunci când îți instalezi un Citeste mai mult »

 • 21 Oct. 2021 Microbetonul și încălzirea în pardoseală

  Încălzirea prin pardoseală este o soluție din ce în ce mai populară printre cei care vor să beneficieze de mai mult confort termic cu costuri reduse. Dar un astfel de sistem nu este întotdeauna compatibil cu materialele de construcție folosite în general. Din acest motiv, astăzi vom discuta despre microbeton, unul dintre mai potrivite materiale Citeste mai mult »

 • 23 Sep. 2021 De ce majoritatea oamenilor aleg încălzirea în pardoseală ca metodă de încălzire?

  Faptul că din ce în ce mai mulți oameni aleg încălzirea prin pardoseală nu mai este o surpriză pentru nimeni. Dacă acum câțiva ani acest sistem era prezent în general în hoteluri sau alte unități de cazare, spa-uri sau case de vacanță, acum nenumărate case și apartamente au încălzire prin pardoseală integral sau în anumite Citeste mai mult »

 • 20 Sep. 2021 Încălzirea în pardoseală ridică sau nu nivelul podelei?

  Mulți clienți și cititori ne întreabă dacă un sistem de încălzire prin pardoseală poate sau nu să ridice nivelul podelei. Din acest motiv, în acest articol vom analiza câteva aspecte ce țin de astfel de sisteme și impactul pe care instalarea lor l-ar putea avea asupra pardoselii. De asemenea, vom discuta și despre tipurile de Citeste mai mult »

 • 30 Aug. 2021 De ce ar trebui să îți instalezi încălzire în pardoseală în bucătărie

  Atunci când îți refaci bucătăria, probabil că primul tău gând se îndreaptă spre schimbarea gresiei și a faianței, cumpărarea de aparatură nouă, modificarea mobilei, achiziționarea unui blat nou, etc. Dar te-ai gândit vreodată că un proiect de redecorare a bucătăriei poate implica și instalarea unui sistem de încălzire prin pardoseală electric?  În definitiv, această încăpere Citeste mai mult »

 • 18 Aug. 2021 Ce reprezintă un termostat pentru cameră și cum să îl folosești

  Toți cei care ne bucurăm de încălzire cu centrală sau prin pardoseală suntem obișnuiți cu termostatele. Aceste aparate de mici dimensiuni sunt parte a peisajului casei și rareori ne atrag atenția atunci când nu le folosim în lunile de iarnă.  Dar le folosim cu adevărat bine? Și, mai mult decât atât, le înțelegem cu adevărat Citeste mai mult »

 • 19 Jul. 2021 Se poate instala încălzirea în pardoseală în baie?

  Încălzirea prin pardoseală nu mai reprezintă de mult un lux. Dacă acum câţiva ani, sistemele de încălzire prin pardoseală erau prezente cel mai frecvent în case, hoteluri, clădiri de birouri, săli de sport, clinici medicale, incorporate în terasele restaurantelor, instalate în centre spa sau piscine, printre altele, lucrurile s-au schimbat semnificativ. Acum, încălzirea prin pardoseală Citeste mai mult »

 • 13 Jul. 2021 Istoria încălzirii în pardoseală

  Mulți dintre noi cred că încălzirea prin pardoseală reprezintă una dintre culmile tehnologiei moderne. Cu toate acestea însă, încălzirea în pardoseală are o istorie foarte veche. Unii plasează începuturile acestei forme de încălzire în China, în anii 10.000 î.e.n. Alți arheologi consideră că încălzirea prin pardoseală așa cum o știm astăzi are ca sursă de Citeste mai mult »

Vezi toate ›