Sistemul de incalzire ideal

pentru un maxim de confort

Ce calcule trebuie sa iti faci atunci cand vrei sa iti instalezi incalzirea in pardoseala

Atunci cand vine vorba despre instalarea unui sistem de incalzire in pardoseala, inainte de a te apuca de un astfel de proiect, fie la apartament, fie la casa, trebuie sa iei in considerare o serie de dimensiuni si sa faci o serie de calcule.

Partea buna este ca echipa de specialisti cu care vei lucra pentru instalarea acestui sistem va face toate aceste calcule corect pentru tine, fara a te deruta cu detalii matematice si geometrice inutile.

Cu toate acestea, daca ai in vedere un astfel de proiect si esti abia la inceput, hai sa vedem astazi impreuna acele calcule de care trebuie sa tii cont.

Necesarul de caldura

Fiecare camera are propriul ei necesar de caldura (Q). Orice calcul de proiectare al unui sistem de incalzire prin pardoseala este reglementat de normele europene in vigoare si reprezinta un proces lung si laborios, trebuind calculat pentru fiecare camera in parte.

Fluxul termic necesar pe fiecare metru patrat de pardoseala

Poti calcula si tu foarte simplu acest flux utilizand urmatoarea formula: q = Q/S(W/mp), in care Q este necesarul de caldura al camerei, iar S este suprafata pardoselii incalzitoare. Puterea medie necesara a unui sistem de incalzire electric in pardoseala este de aproximativ 100 – 120 W/m2.

Suprafata pardoselii incalzitoare

In general, atunci cand se proiecteaza un astfel de sistem, suprafata incalzitoare coincide in cea mai mare parte cu suprafata totala a camerei.

In camere de locuit, apartamente, case si birouri sau in alte spatii, cum ar fi cele de trecere sau zonele marginale, temperatura normala este de 20 – 25 de grade.

De retinut este si faptul ca, in calculul suprafetii dintr-o anumita incapere trebuie sa scazi si suprafata unor elemente fixe de mobilier sau de utilitati. Astfel, din suprafata totala a unei camere vei scadea suprafata ocupabila a obiectelor fixe, deoarece nu este recomandata o instalare a sistemului de incalzire sub acestea. Spre exemplu, intr-o baie incalzirea in pardoseala nu va fi instalata sub cada, iar in dormitoare incalzirea in pardoseala nu va fi instalata sub dulap.

In plus, este recomandata si o distantare intre perete / obiecte de mobilier si marginea sistemului de incalzire. Aceasta vine ca o masura pentru eficientizarea consumului de energie si o capacitate calorica prolifica. “Bordura” trebuie sa aiba o latime de 100-150 mm. Astfel se va ajunge la o acoperire de aproximativ 85-90% din suprafata anterior calculata.

Pentru un calcul mai simplu poti sa inmultesti suprafata precedenta cu 0.9. Exemplu, pentru o camera de 30 m2 unde avem doua obiecte de mobilier care ocupa 10 m2 vom avea urmatoarele calcule: 30 m2 – 10 m2 = 20 m2(suprafata totala de incalzit). Urmeaza sa inmultim aceasta suprafata cu 0.9 pentru a integra si distantarea dintre marginea sistemului de incalzire si pereti / obiecte de mobilier: 20 m2 x 0.9 (90%) = 18 m2. Ajungem la un rezultat de 18 m2 care reprezinta suprafata efectiva in care va fi instalat sistemul de incalzire in pardoseala.

Calculul cotelor de inaltime

Aceste calcule sunt foarte importante, mai ales cand vine vorba despre o constructie noua a unei case, pentru ca inca din planul arhitectural trebuie sa stim ce inaltimi trebuie sa respectam pentru a instala sistemul de incalzire prin pardoseala, fara ca acesta sa ne afecteze calculele ulterioare referitoare la cotele usilor, geamurilor si scarilor interioare.

Cotele de inaltime se calculeaza insumand grosimea / inaltimea urmatoarelor elemente (calculate de la cota placii de beton):

 • Folie PVC anti condens;
 • Un strat polistiren extrudat = 2-5 cm;
 • O plasa de armare 100 x 100 mm de grosime 4 sau 6 mm;
 • Sistemul de incalzire electrica constand in elemente de fixare, cabluri incalzitoare si senzori de temperatura;
 • Sapa = 3-8 cm;
 • Finisaj general (parchet, gresie) = 1-2 cm.

In general, inaltarea de la cota placii de beton se calculeaza ca avand 5-15 cm.

Alt calcul pe care trebuie sa il ai in vedere este lungimea pasului (lp), unitate de masura ce exprima distanta dintre spirele cablului de incalzire prin pardoseala. Aceasta distanta se calculeaza in felul urmator: d = S x 100 / lungime cablu incalzitor.

Daca vrei sa afli detalii concrete despre aceste calcule, fie ca este vorba despre constructia unei case noi sau reamenajarea unui apartament, o echipa de arhitecti si consultati iti vor clarifica toate nelamuririle.

Speram ca acest articol te-a ajutat, iar daca ai alte intrebari nu evita sa ne contactezi.

Articole si noutati

 • 27 Oct. 2021 Poți folosi încălzirea în pardoseală cu podeaua din vinil?

  Pentru foarte multă lume, încălzirea prin pardoseală este răspunsul la foarte multe probleme de ordin practic, financiar și chiar personal atunci când vine vorba despre confortul în propria locuință. De-a lungul sezonului rece, ai un adevărat depozit de căldură binefăcătoare sub tălpi și o temperatură optimă în fiecare cameră. Dar atunci când îți instalezi un Citeste mai mult »

 • 21 Oct. 2021 Microbetonul și încălzirea în pardoseală

  Încălzirea prin pardoseală este o soluție din ce în ce mai populară printre cei care vor să beneficieze de mai mult confort termic cu costuri reduse. Dar un astfel de sistem nu este întotdeauna compatibil cu materialele de construcție folosite în general. Din acest motiv, astăzi vom discuta despre microbeton, unul dintre mai potrivite materiale Citeste mai mult »

 • 23 Sep. 2021 De ce majoritatea oamenilor aleg încălzirea în pardoseală ca metodă de încălzire?

  Faptul că din ce în ce mai mulți oameni aleg încălzirea prin pardoseală nu mai este o surpriză pentru nimeni. Dacă acum câțiva ani acest sistem era prezent în general în hoteluri sau alte unități de cazare, spa-uri sau case de vacanță, acum nenumărate case și apartamente au încălzire prin pardoseală integral sau în anumite Citeste mai mult »

 • 20 Sep. 2021 Încălzirea în pardoseală ridică sau nu nivelul podelei?

  Mulți clienți și cititori ne întreabă dacă un sistem de încălzire prin pardoseală poate sau nu să ridice nivelul podelei. Din acest motiv, în acest articol vom analiza câteva aspecte ce țin de astfel de sisteme și impactul pe care instalarea lor l-ar putea avea asupra pardoselii. De asemenea, vom discuta și despre tipurile de Citeste mai mult »

 • 30 Aug. 2021 De ce ar trebui să îți instalezi încălzire în pardoseală în bucătărie

  Atunci când îți refaci bucătăria, probabil că primul tău gând se îndreaptă spre schimbarea gresiei și a faianței, cumpărarea de aparatură nouă, modificarea mobilei, achiziționarea unui blat nou, etc. Dar te-ai gândit vreodată că un proiect de redecorare a bucătăriei poate implica și instalarea unui sistem de încălzire prin pardoseală electric?  În definitiv, această încăpere Citeste mai mult »

 • 18 Aug. 2021 Ce reprezintă un termostat pentru cameră și cum să îl folosești

  Toți cei care ne bucurăm de încălzire cu centrală sau prin pardoseală suntem obișnuiți cu termostatele. Aceste aparate de mici dimensiuni sunt parte a peisajului casei și rareori ne atrag atenția atunci când nu le folosim în lunile de iarnă.  Dar le folosim cu adevărat bine? Și, mai mult decât atât, le înțelegem cu adevărat Citeste mai mult »

 • 19 Jul. 2021 Se poate instala încălzirea în pardoseală în baie?

  Încălzirea prin pardoseală nu mai reprezintă de mult un lux. Dacă acum câţiva ani, sistemele de încălzire prin pardoseală erau prezente cel mai frecvent în case, hoteluri, clădiri de birouri, săli de sport, clinici medicale, incorporate în terasele restaurantelor, instalate în centre spa sau piscine, printre altele, lucrurile s-au schimbat semnificativ. Acum, încălzirea prin pardoseală Citeste mai mult »

 • 13 Jul. 2021 Istoria încălzirii în pardoseală

  Mulți dintre noi cred că încălzirea prin pardoseală reprezintă una dintre culmile tehnologiei moderne. Cu toate acestea însă, încălzirea în pardoseală are o istorie foarte veche. Unii plasează începuturile acestei forme de încălzire în China, în anii 10.000 î.e.n. Alți arheologi consideră că încălzirea prin pardoseală așa cum o știm astăzi are ca sursă de Citeste mai mult »

Vezi toate ›