Sistemul de incalzire ideal

pentru un maxim de confort

Ce calcule trebuie sa iti faci atunci cand vrei sa iti instalezi incalzirea in pardoseala

Atunci cand vine vorba despre instalarea unui sistem de incalzire in pardoseala, inainte de a te apuca de un astfel de proiect, fie la apartament, fie la casa, trebuie sa iei in considerare o serie de dimensiuni si sa faci o serie de calcule.

Partea buna este ca echipa de specialisti cu care vei lucra pentru instalarea acestui sistem va face toate aceste calcule corect pentru tine, fara a te deruta cu detalii matematice si geometrice inutile.

Cu toate acestea, daca ai in vedere un astfel de proiect si esti abia la inceput, hai sa vedem astazi impreuna acele calcule de care trebuie sa tii cont.

Necesarul de caldura

Fiecare camera are propriul ei necesar de caldura (Q). Orice calcul de proiectare al unui sistem de incalzire prin pardoseala este reglementat de normele europene in vigoare si reprezinta un proces lung si laborios, trebuind calculat pentru fiecare camera in parte.

Fluxul termic necesar pe fiecare metru patrat de pardoseala

Poti calcula si tu foarte simplu acest flux utilizand urmatoarea formula: q = Q/S(W/mp), in care Q este necesarul de caldura al camerei, iar S este suprafata pardoselii incalzitoare. Puterea medie necesara a unui sistem de incalzire electric in pardoseala este de aproximativ 100 – 120 W/m2.

Suprafata pardoselii incalzitoare

In general, atunci cand se proiecteaza un astfel de sistem, suprafata incalzitoare coincide in cea mai mare parte cu suprafata totala a camerei.

In camere de locuit, apartamente, case si birouri sau in alte spatii, cum ar fi cele de trecere sau zonele marginale, temperatura normala este de 20 – 25 de grade.

De retinut este si faptul ca, in calculul suprafetii dintr-o anumita incapere trebuie sa scazi si suprafata unor elemente fixe de mobilier sau de utilitati. Astfel, din suprafata totala a unei camere vei scadea suprafata ocupabila a obiectelor fixe, deoarece nu este recomandata o instalare a sistemului de incalzire sub acestea. Spre exemplu, intr-o baie incalzirea in pardoseala nu va fi instalata sub cada, iar in dormitoare incalzirea in pardoseala nu va fi instalata sub dulap.

In plus, este recomandata si o distantare intre perete / obiecte de mobilier si marginea sistemului de incalzire. Aceasta vine ca o masura pentru eficientizarea consumului de energie si o capacitate calorica prolifica. “Bordura” trebuie sa aiba o latime de 100-150 mm. Astfel se va ajunge la o acoperire de aproximativ 85-90% din suprafata anterior calculata.

Pentru un calcul mai simplu poti sa inmultesti suprafata precedenta cu 0.9. Exemplu, pentru o camera de 30 m2 unde avem doua obiecte de mobilier care ocupa 10 m2 vom avea urmatoarele calcule: 30 m2 – 10 m2 = 20 m2(suprafata totala de incalzit). Urmeaza sa inmultim aceasta suprafata cu 0.9 pentru a integra si distantarea dintre marginea sistemului de incalzire si pereti / obiecte de mobilier: 20 m2 x 0.9 (90%) = 18 m2. Ajungem la un rezultat de 18 m2 care reprezinta suprafata efectiva in care va fi instalat sistemul de incalzire in pardoseala.

Calculul cotelor de inaltime

Aceste calcule sunt foarte importante, mai ales cand vine vorba despre o constructie noua a unei case, pentru ca inca din planul arhitectural trebuie sa stim ce inaltimi trebuie sa respectam pentru a instala sistemul de incalzire prin pardoseala, fara ca acesta sa ne afecteze calculele ulterioare referitoare la cotele usilor, geamurilor si scarilor interioare.

Cotele de inaltime se calculeaza insumand grosimea / inaltimea urmatoarelor elemente (calculate de la cota placii de beton):

 • Folie PVC anti condens;
 • Un strat polistiren extrudat = 2-5 cm;
 • O plasa de armare 100 x 100 mm de grosime 4 sau 6 mm;
 • Sistemul de incalzire electrica constand in elemente de fixare, cabluri incalzitoare si senzori de temperatura;
 • Sapa = 3-8 cm;
 • Finisaj general (parchet, gresie) = 1-2 cm.

In general, inaltarea de la cota placii de beton se calculeaza ca avand 5-15 cm.

Alt calcul pe care trebuie sa il ai in vedere este lungimea pasului (lp), unitate de masura ce exprima distanta dintre spirele cablului de incalzire prin pardoseala. Aceasta distanta se calculeaza in felul urmator: d = S x 100 / lungime cablu incalzitor.

Daca vrei sa afli detalii concrete despre aceste calcule, fie ca este vorba despre constructia unei case noi sau reamenajarea unui apartament, o echipa de arhitecti si consultati iti vor clarifica toate nelamuririle.

Speram ca acest articol te-a ajutat, iar daca ai alte intrebari nu evita sa ne contactezi.

Articole si noutati

 • 16 Apr. 2021 Tendințe de design interior în 2021: Cum să îți amenajezi casa în pas cu moda

  Anul trecut ne-a schimbat radical viața. Pentru mulți dintre noi, casa s-a transformat și în birou și a devenit locul în care am petrecut cea mai mare parte a timpului. Prin urmare, am realizat ce modificări ar trebuie să facem în propria locuință pentru a ne simți cât mai confortabil în spațiul în care trăim. Citeste mai mult »

 • 25 Mar. 2021 Cum ajută încălzirea în pardoseală adulții și copiii cu alergii?

  Dacă datorită unei probleme de sănătate ești afectat cu ușurință de praful din casă, ar trebui să te gândești cum poți reduce impactul acestuia. Desigur, să ștergi zilnic praful te poate ajuta, însă acesta nu va fi niciodată complet eliminat, motiv pentru care ar trebui să adopți măsuri care limitează efectele sale neplăcute. Sistemul de Citeste mai mult »

 • 12 Mar. 2021 Încălzirea electrică în pardoseală: ce trebuie să știi despre covoarele electrice

  Încălzirea prin pardoseală, unul dintre cele mai eficiente sisteme de încălzire disponibile la ora actuală, se poate implementa fie prin cabluri de încălzire, fie prin covor electric. În cele ce urmează, îți vom povesti tot ceea ce trebuie să șții despre cea de-a două metodă. Află ce presupune un covor electric, cum se instalează și Citeste mai mult »

 • ce tipuri de pardoseala sunt la moda in 2021
  22 Feb. 2021 2021: Ce tipuri de pardoseală sunt la modă anul acesta

  Abia aștepți să înceapă primăvara pentru a demara acele lucrări de renovare a locuinței pe care le-ai planificat încă de anul trecut? Dacă unul dintre proiectele tale implică modificarea pardoselii, te afli în locul potrivit. Urmează să îți prezentăm cele mai populare tipuri de pardoseală care vor domina trendurile anului 2021. Află mai multe despre Citeste mai mult »

 • 19 Feb. 2021 Este potrivită încălzirea în pardoseală pentru copii și animale de companie?

  Încălzirea prin pardoseală este una dintre cele mai moderne și eficiente sisteme de încălzire disponibile la ora actuală. Dacă te gândești să îți instalezi un astfel de sistem în locuința ta, dar ai copii sau animale de companie, te întrebi cu siguranță dacă acesta este unul potrivit, dat fiind faptul că cei mici iubesc să Citeste mai mult »

 • 29 Jan. 2021 Cum sa iti faci casa eficienta din punct de vedere energetic si ecologic

  Daca sunteti proprietarul unei cladiri sau proprietarul unei case, stiti foarte bine cat de scumpe pot fi intretinerea si repararea unei proprietati. De asemenea, una dintre cele mai mari cheltuieli lunare pe care o au majoritatea oamenilor este factura de energie. Din fericire, exista diverse optiuni si solutii de economisire a energiei disponibile pentru casa Citeste mai mult »

 • 22 Jan. 2021 Incalzirea in pardoseala & designul interior = perfect duo

  Decorarea si amenajarea casei este un lucru care necesita mult timp. Culoarea, mobilierul, decorul – totul trebuie sa fie exact asa cum ne-am imaginat. Cu un sistem de incalzire prin pardoseala poti da frau liber imaginatiei, sa te joci cu designul asa cum iti doresti, fara calorifere care ocupa spatiu valoros, lasand mai mult spatiu Citeste mai mult »

 • 18 Dec. 2020 Ce probleme pot fi rezolvate cu un sistem de degivrare iarna

  Iarna are fara indoiala o anumita calitate magica. Povestile pentru copii, filmele si chiar reclamele de la televizor incearca mereu sa ne reconecteze cu sentimentul coplesitor de mirare si fericire pe care il aduce prima ninsoare. Iata insa ca, dupa cateva saptamani, se releva si celalalt aspect al zapezii – un aspect cotidian, pragmatic si Citeste mai mult »

Vezi toate ›