Sistemul de incalzire ideal

pentru un maxim de confort

Ce calcule trebuie sa iti faci atunci cand vrei sa iti instalezi incalzirea in pardoseala

Atunci cand vine vorba despre instalarea unui sistem de incalzire in pardoseala, inainte de a te apuca de un astfel de proiect, fie la apartament, fie la casa, trebuie sa iei in considerare o serie de dimensiuni si sa faci o serie de calcule.

Partea buna este ca echipa de specialisti cu care vei lucra pentru instalarea acestui sistem va face toate aceste calcule corect pentru tine, fara a te deruta cu detalii matematice si geometrice inutile.

Cu toate acestea, daca ai in vedere un astfel de proiect si esti abia la inceput, hai sa vedem astazi impreuna acele calcule de care trebuie sa tii cont.

Necesarul de caldura

Fiecare camera are propriul ei necesar de caldura (Q). Orice calcul de proiectare al unui sistem de incalzire prin pardoseala este reglementat de normele europene in vigoare si reprezinta un proces lung si laborios, trebuind calculat pentru fiecare camera in parte.

Fluxul termic necesar pe fiecare metru patrat de pardoseala

Poti calcula si tu foarte simplu acest flux utilizand urmatoarea formula: q = Q/S(W/mp), in care Q este necesarul de caldura al camerei, iar S este suprafata pardoselii incalzitoare. Puterea medie necesara a unui sistem de incalzire electric in pardoseala este de aproximativ 100 – 120 W/m2.

Suprafata pardoselii incalzitoare

In general, atunci cand se proiecteaza un astfel de sistem, suprafata incalzitoare coincide in cea mai mare parte cu suprafata totala a camerei.

In camere de locuit, apartamente, case si birouri sau in alte spatii, cum ar fi cele de trecere sau zonele marginale, temperatura normala este de 20 – 25 de grade.

De retinut este si faptul ca, in calculul suprafetii dintr-o anumita incapere trebuie sa scazi si suprafata unor elemente fixe de mobilier sau de utilitati. Astfel, din suprafata totala a unei camere vei scadea suprafata ocupabila a obiectelor fixe, deoarece nu este recomandata o instalare a sistemului de incalzire sub acestea. Spre exemplu, intr-o baie incalzirea in pardoseala nu va fi instalata sub cada, iar in dormitoare incalzirea in pardoseala nu va fi instalata sub dulap.

In plus, este recomandata si o distantare intre perete / obiecte de mobilier si marginea sistemului de incalzire. Aceasta vine ca o masura pentru eficientizarea consumului de energie si o capacitate calorica prolifica. “Bordura” trebuie sa aiba o latime de 100-150 mm. Astfel se va ajunge la o acoperire de aproximativ 85-90% din suprafata anterior calculata.

Pentru un calcul mai simplu poti sa inmultesti suprafata precedenta cu 0.9. Exemplu, pentru o camera de 30 m2 unde avem doua obiecte de mobilier care ocupa 10 m2 vom avea urmatoarele calcule: 30 m2 – 10 m2 = 20 m2(suprafata totala de incalzit). Urmeaza sa inmultim aceasta suprafata cu 0.9 pentru a integra si distantarea dintre marginea sistemului de incalzire si pereti / obiecte de mobilier: 20 m2 x 0.9 (90%) = 18 m2. Ajungem la un rezultat de 18 m2 care reprezinta suprafata efectiva in care va fi instalat sistemul de incalzire in pardoseala.

Calculul cotelor de inaltime

Aceste calcule sunt foarte importante, mai ales cand vine vorba despre o constructie noua a unei case, pentru ca inca din planul arhitectural trebuie sa stim ce inaltimi trebuie sa respectam pentru a instala sistemul de incalzire prin pardoseala, fara ca acesta sa ne afecteze calculele ulterioare referitoare la cotele usilor, geamurilor si scarilor interioare.

Cotele de inaltime se calculeaza insumand grosimea / inaltimea urmatoarelor elemente (calculate de la cota placii de beton):

 • Folie PVC anti condens;
 • Un strat polistiren extrudat = 2-5 cm;
 • O plasa de armare 100 x 100 mm de grosime 4 sau 6 mm;
 • Sistemul de incalzire electrica constand in elemente de fixare, cabluri incalzitoare si senzori de temperatura;
 • Sapa = 3-8 cm;
 • Finisaj general (parchet, gresie) = 1-2 cm.

In general, inaltarea de la cota placii de beton se calculeaza ca avand 5-15 cm.

Alt calcul pe care trebuie sa il ai in vedere este lungimea pasului (lp), unitate de masura ce exprima distanta dintre spirele cablului de incalzire prin pardoseala. Aceasta distanta se calculeaza in felul urmator: d = S x 100 / lungime cablu incalzitor.

Daca vrei sa afli detalii concrete despre aceste calcule, fie ca este vorba despre constructia unei case noi sau reamenajarea unui apartament, o echipa de arhitecti si consultati iti vor clarifica toate nelamuririle.

Speram ca acest articol te-a ajutat, iar daca ai alte intrebari nu evita sa ne contactezi.

Ce calcule trebuie sa iti faci atunci cand vrei sa iti instalezi incalzirea in pardoseala
3.8 (75%) numar voturi: 64

Articole si noutati

 • 18 Dec. 2020 Ce probleme pot fi rezolvate cu un sistem de degivrare iarna

  Iarna are fara indoiala o anumita calitate magica. Povestile pentru copii, filmele si chiar reclamele de la televizor incearca mereu sa ne reconecteze cu sentimentul coplesitor de mirare si fericire pe care il aduce prima ninsoare. Iata insa ca, dupa cateva saptamani, se releva si celalalt aspect al zapezii – un aspect cotidian, pragmatic si Citeste mai mult »

 • 15 Dec. 2020 Ce calcule trebuie sa iti faci atunci cand vrei sa iti instalezi incalzirea in pardoseala

  Atunci cand vine vorba despre instalarea unui sistem de incalzire in pardoseala, inainte de a te apuca de un astfel de proiect, fie la apartament, fie la casa, trebuie sa iei in considerare o serie de dimensiuni si sa faci o serie de calcule. Partea buna este ca echipa de specialisti cu care vei lucra Citeste mai mult »

 • 26 Nov. 2020 Pornirea sistemului de incalzire prin pardoseala pentru prima data

  Ajustarea la scaderea temperaturilor in lunile mai reci poate fi o provocare, mainile si picioarele reci dimineata fiind un moment inconfortabil cand vine iarna. Din fericire, sistemul de incalzire prin pardoseala este solutia perfecta pentru a elimina raceala de la primii pasi. Daca sistemul de incalzire prin pardoseala a fost instalat recent si trebuie sa Citeste mai mult »

 • 20 Nov. 2020 Cum faci ca terasa restaurantului tau sa functioneze tot anul?

  Proprietarii de restaurante se confrunta in fiecare an cu problema inchiderii teraselor pe tot parcursul sezonului rece, care, de cele mai multe ori, cuprinde si perioada toamnei tarzii si a inceputului de primavara. Temperaturile scazute si precipitatiile, inghetul permanent sau ocazional sunt factori care determina renuntarea la terasa care atragea atat de multi clienti in Citeste mai mult »

 • 26 Oct. 2020 Incalzirea in pardoseala pentru rulota ta

  Pe masura ce se apropie iarna, temperatura va scadea treptat in rulota ta. Acest lucru poate veni ca un impediment pentru eventualele calatorii planificate in acest sezon. Insa, exista o multitudine de optiuni pentru incalzirea interiorului rulotei tale, astfel incat sa te simti ca acasa in aceasta. Printre ele se numara si incalzirea in pardoseala, Citeste mai mult »

 • 23 Oct. 2020 Incalzirea in pardoseala: cum sa eviti problemele de functionare si instalare

  In prezent, incalzirea prin pardoseala este unul dintre cele mai alese sisteme de incalzire. Confortul termic, eficienta energetica ridicata datorita posibilitatii de a utiliza surse de caldura ecologice si igiena sunt printre principalele avantaje ale unui astfel de sistem de incalzire. In ciuda opiniei destul de raspandite ca incalzirea prin pardoseala este un sistem de Citeste mai mult »

 • 29 Sep. 2020 De ce incalzirea prin pardoseala si placile ceramice sunt un duo perfect?

  Cand vine vorba de incalzirea in pardoseala, una dintre cele mai mari provocari cu care se confrunta proiectantii si inginerii este gasirea materialului adecvat pentru a completa aceasta tehnologie. Materialul nu numai ca trebuie sa fie frumos si elegant, ci si sa lucreze eficient cu aceasta. In domeniul designului interior, una dintre cele mai bune Citeste mai mult »

 • 23 Sep. 2020 De ce sa alegi incalzirea in pardoseala pentru biroul tau?

  Mentinerea productivitatii, concentrarii si bunastarii in birouri incepe cu asigurarea climatului interior potrivit cu incalzire si racire adecvata a birourilor. Un flux constant de aer proaspat printr-un sistem de ventilatie bun este, de asemenea, crucial si studiile arata ca o temperatura optima poate avea un efect pozitiv asupra productivitatii. Exista multe posibilitati de a aborda Citeste mai mult »

Vezi toate ›