Sistemul de incalzire ideal

pentru un maxim de confort

Ce calcule faci atunci cand iti instalezi un sistem de incalzire prin pardoseala?

incalzire in pardoseala

Atunci cand vine vorba despre instalarea unui sistem de incalzire in pardoseala, inainte de a te apuca de un astfel de proiect, fie la apartament, fie la casa, trebuie sa iei in considerare o serie de dimensiuni si sa faci o serie de calcule. Partea buna este ca echipa de specialisti cu care vei lucra pentru instalarea acestui sistem va face toate aceste calcule corect pentru tine, fara a te deruta cu detalii matematice si geometrice inutile. Cu toate acestea, daca ai in vedere un astfel de proiect si esti abia la inceput, hai sa vedem astazi impreuna acele calcule de care trebuie sa tii cont.

1. Necesarul de caldura

Fiecare camera are propriul ei necesar de caldura (Q). Orice calcul de proiectare al unui sistem de incalzire prin pardoseala este reglementat de normele europene in vigoare si reprezinta un proces lung si laborios, trebuind calculat pentru fiecare camera in parte.

2. Fluxul termic necesar pe fiecare metru patrat de pardoseala

Poti calcula si tu foarte simplu acest flux utilizand urmatoarea formula: q = Q/S(W/mp), in care Q este necesarul de caldura al camerei, iar S este suprafata pardoselii incalzitoare.

3. Suprafata pardoselii incalzitoare

In general, atunci cand se proiecteaza un astfel de sistem, suprafata incalzitoare coincide in cea mai mare parte cu suprafata totala a camerei.

In general, temperaturile in anumite camere sunt si ele reglementate la nivel de Uniune Europeana. Astfel, in camere de locuit, apartamente, case, birouri, temperatura unei camere nu trebuie sa depaseasca 45 de grade. In alte spatii, cum ar fi cele de trecere sau zonele marginale, temperatura nu poate depasi 50 de grade. Astfel de informatii te pot ajuta sa intelegi mai bine care va fi temperatura maxima pe care o vei obtine in propria ta casa (si in fiecare camera in parte), in functie de temperatura agentului termic si a temperaturii ambientale pe care ti-o doresti.

4. Calculul cotelor de inaltime

Aceste calcule sunt foarte importante mai ales cand vine vorba despre o constructie noua a unei case, pentru ca inca din planul arhitectural trebuie sa stim ce inaltimi trebuie sa respectam pentru a instala sistemul de incalzire prin pardoseala, fara ca acesta sa ne afecteze calculele ulterioare referitoare la cotele usilor, geamurilor si scarilor interioare.
Cotele de inaltime se calculeaza insumand grosimea/inaltimea urmatoarelor elemente (calculate de la cota placii de beton):

  • folie PVC anti condens
  • un strat polistiren extrudat = 3 cm. Daca se pune izolatie de polistiren extrudat nu se mai pune placa cu nuturi; placa cu nuturi este de fapt izolatie termica speciala cu sistem usor de prindere a tevii
  • placa cu nuturi pentru pardoseala = 2.3 cm. Daca avem placa cu nuturi atunci teava intra in spatiile speciale dintre nuturi, daca avem polistiren atunci teava va fi inglobata in sapa
  • teava de incalzire in pardoseala = 1.7 cm
  • sapa = 8-10 cm. Sapa pentru incalzirea in pardoseala cu agent termic este mai groasa decat la electric
  • finisaj general (parchet, gresie) = 1.5 cm

In general, inaltarea de la cota placii de beton se calculeaza ca avand 13 cm pentru parterul unei case in constructie. Pentru etaj se elimina stratul de polistiren extrudat, calculul general fiind orientat in jurul inaltimii de 10 cm.

Alt calcul pe care trebuie sa il ai in vedere este lungimea pasului (lp), unitate de masura ce exprima distanta dintre tuburile sistemului de incalzire prin pardoseala, dependenta de tipul de finisaj. Cu alte cuvinte, aceasta lungime a pasului trebuie sa tina cont de finisajul final al podelei, pentru ca numeroase valori se schimba daca iti acoperi podeaua cu parchet (mai ales de tip multistratificat), cu gresie, dale de marmura, mocheta subtire sau covor gros.

Daca vrei sa afli detalii concrete despre aceste calcule, fie ca este vorba despre constructia unei case noi sau reamenajarea unui apartament, o echipa de arhitecti si consultati iti vor clarifica toate nelamuririle.

 

Cat de util ti s-a parut acest articol?

Ce calcule faci atunci cand iti instalezi un sistem de incalzire prin pardoseala?
3.7 (74.1%) numar voturi: 61

Articole si noutati

 • 28 Aug. 2020 E parchetul din locuinta ta potrivit pentru incalzirea prin pardoseala?

  Articol original scris in data de 28 Martie 2016, actualizat in 28 August 2020. Una dintre cele mai importante intrebari la care trebuie sa raspunzi atunci cand doresti sa iti montezi un sistem de incalzire prin pardoseala este daca tipul de parchet pe care il ai deja montat se preteaza la o astfel de instalatie Citeste mai mult »

 • incalzirea electrica prin pardoseala are numeroase avantaje fata de sistemele de incalzire clasice, printre care faptul ca este mai economica, mai confortabila si mai estetica
  26 Aug. 2020 Care sunt avantajele incalzirii in pardoseala?

  Articol original scris in data de 25 Aprilie 2014, actualizat in 26 August 2020. Incalzirea in pardoseala este o solutie practica si eleganta pentru incalzirea oricarei incaperi, fie ca este folosita ca sursa unica de incalzire, fie ca sursa complementara. Deoarece am auzit deseori intrebari de tipul: “care sunt avantajele incalzirii in pardoseala?” sau “de Citeste mai mult »

 • 28 Jul. 2020 5 idei cum iti poti amenaja terasa

  Sa ai acces la o terasa sau un balcon din apartamentul tau este minunat, deoarece acest loc il poti transforma intr-un refugiu perfect pentru relaxare. Momentele petrecute pe terasa in timpul verii pot fi aproape ca o mini vacanta. Mai jos ti-am pregatit cateva idei de design despre cum iti poti amenaja terasa pentru a Citeste mai mult »

 • tipuri de incalzire pentru camera de gradina
  17 Jul. 2020 GHID: Cum iti poti incalzi gradina interioara

  Exista multe optiuni de incalzire atunci cand ai o gradina interioara, iar una dintre cele mai populare metode este incalzirea in pardoseala. Aceasta este o alegere excelenta pentru o camera de gradina, deoarece ofera un sistem de incalzire confortabil, usor de controlat, care este discret si nu impiedica pozitionarea mobilierului. Solutia potrivita de incalzire depinde Citeste mai mult »

 • Pasii instalarii unui sistem de incalzire prin pardoseala
  30 Jun. 2020 Pasii instalarii unui sistem de incalzire prin pardoseala

  Sistemele de incalzire prin pardoseala sunt o optiune foarte populara de a iti incalzi locuinta. In ultimii ani acestea au luat un avant in ceea ce priveste numarul de clienti si incaperile incalzite. Acest lucru nu e ceva surprinzator daca privim avantajele unui asemenea sistem. Astfel, pe langa faptul ca acestea aduc un plus urias Citeste mai mult »

 • 22 Jun. 2020 Ce trebuie sa faci si sa nu faci atunci cand iti instalezi un sistem de incalzire in pardoseala

  Ne-am gandit sa iti prezentam unele dintre cele mai importante puncte pe care trebuie sa le retii atunci cand iti instalezi incalzire electrica in pardoseala. Ce trebuie sa faci atunci cand iti instalezi un sistem electric de incalzire in pardoseala Citeste complet toate ghidurile de instructiuni inainte de a incepe instalarea. Masoara corect toata suprafata Citeste mai mult »

 • incalzirea in pardoseala in scoli
  29 May. 2020 Incalzirea in pardoseala in gradinite, scoli si universitati

  Organizatiile din sectorul public au multe de luat in considerare atunci cand se gandesc ce optiune de incalzire sa aleaga pentru o instalatie. Costurile, impactul asupra mediului, intretinerea, eficacitatea si confortul au toate un rol foarte important. Gradinitile, scolilele si universitatile s-au orientat mai mult catre incalzirea in pardoseala ca sursa de caldura primara in Citeste mai mult »

 • incalzirea in pardoseala in salile de sport
  26 May. 2020 Sistemul de incalzire prin pardoseala pentru salile sportive

  Salile de sport Salile de sport sunt cladiri multifunctionale care ofera posibilitatea tuturor persoanelor de a practica o activitate fizica si de recreere. De la salile de sport scolare pana la salile de fitness, exista o varietate de asemenea cladiri, fiecare venind cu cerintele proprii in ceea ce priveste, scopul, calitatea, aspectul si sustenabilitatea. Printre Citeste mai mult »

Vezi toate ›