Sistemul de incalzire ideal

pentru un maxim de confort

Ar trebui sa iti lasi sistemul de incalzire prin pardoseala pornit toata ziua?

Daca ti-ai instalat deja un sistem de incalzire prin pardoseala si ai inceput sa observi avantajele (independenta de regiile de stat, caldura placuta in casa pe tot parcursul sezonului rece, facturi mai mici, o stare de sanatate mai buna, etc.), probabil ca te gandesti sa faci si cateva experimente.

Prima intrebare care le vine in minte de obicei proprietarilor de sisteme de incalzire prin pardoseala este daca ar trebui sau nu sa lase sistemul sa functioneze toata ziua.
Desigur, ideea de a avea o casa calda si o atmosfera primitoare indiferent de momentul zilei este foarte atractiva. Problema pe care vom incerca sa o rezolvam astazi se refera insa la eficienta si la costuri.

Hai sa vedem astazi cum putem sa exploatam incalzirea prin pardoseala la maximul ei de eficienta.

1. In miezul iernii…

Atunci cand temperaturile de afara scad suficient de mult incat sa ne punem problema incalzirii permanente ale casei, raspunsul la intrebarea de mai sus este, cu siguranta, DA. Putem lasa incalzirea prin pardoseala pornita toata ziua, mai ales pentru ca daca este extrem de frig, sistemului ii poate lua si 2-3 ore pana sa atinga temperatura pe care ai setat-o ca fiind optima pentru tine si familia ta.

Intervalul de timp necesar pentru ca sistemul sa atinga temperatura dorita de tine tine mai putin (sau deloc) de instalatia in sine, cat de materialele care acopera podeaua casei tale si de alte aspecte de acest tip.

 • Exista un amendament insa in acest punct: NU lasa niciodata instalatia pornita toata ziua la temperatura pe care ti-o doresti ci la una mai mica. Atunci cand nu este nimeni acasa, nu opri incalzirea prin pardoseala, dar regleaza temperatura in jos. Atunci cand vei ajunge acasa, temperatura va fi placuta, iar sistemului ii va lua mult mai putin timp sa incalzeasca la nivelul pe care ti-l doresti.

2. Cateva idei despre cum sa profiti la maximum de incalzirea prin pardoseala

  1. Utilizeaza corect termostatele inteligente
   O alternativa la a lasa incalzirea prin pardoseala pornita toata ziua este utilizarea de la distanta a termostatului care insoteste instalatia.Termostatele inteligente aferente incalzirii prin pardoseala pot regla temperatura individual in fiecare camera. Astfel, poti seta la minimum incalzirea intr-o camera pe care o utilizezi putin spre deloc atunci cand ajungi acasa si poti regla o temperatura medie (dar niciodata maxima, asa cum am spus mai sus) in camera in care iti petreci cel mai mult timp.
  2. Programeaza de la distanta
   Daca detii termostate inteligente cu aplicatii proprii, atunci probabil stii deja ca poti porni incalzirea prin pardoseala inainte sa ajungi efectiv acasa – cu cateva ore poate si la temperatura potrivita, care sa transforme atmosfera din casa dintr-una rece intr-una confortabila si primitoare.
  3. Nu trece cu vederea izolatiile
   Asa cum am mai mentionat, eficienta unui sistem de incalzire prin pardoseala depinde si de tipul de pardoseala pe care l-ai montat, de izolatia podelei, de prezenta/absenta covoarelor, etc.Cu toate acestea, si mai important, un sistem de incalzire prin pardoseala devine cost-eficient atunci cand in casa nu exista pierderi de caldura. Daca la apartamente mai putin se pun astfel de probleme, la case ar trebui sa avem grija sa izolam complet si corect acoperisul / tavanele, pentru ca aerul cald se ridica si se poate pierde in cazul unei izolatii slabe ale acoperisului.

Daca aveti deja un sistem de incalzire prin pardoseala, spuneti-ne, voi o lasati pornita tot timpul zilei? Folositi termostatele inteligente?

Cat de util ti s-a parut acest articol?

Articole si noutati

 • 27 Oct. 2021 Poți folosi încălzirea în pardoseală cu podeaua din vinil?

  Pentru foarte multă lume, încălzirea prin pardoseală este răspunsul la foarte multe probleme de ordin practic, financiar și chiar personal atunci când vine vorba despre confortul în propria locuință. De-a lungul sezonului rece, ai un adevărat depozit de căldură binefăcătoare sub tălpi și o temperatură optimă în fiecare cameră. Dar atunci când îți instalezi un Citeste mai mult »

 • 21 Oct. 2021 Microbetonul și încălzirea în pardoseală

  Încălzirea prin pardoseală este o soluție din ce în ce mai populară printre cei care vor să beneficieze de mai mult confort termic cu costuri reduse. Dar un astfel de sistem nu este întotdeauna compatibil cu materialele de construcție folosite în general. Din acest motiv, astăzi vom discuta despre microbeton, unul dintre mai potrivite materiale Citeste mai mult »

 • 23 Sep. 2021 De ce majoritatea oamenilor aleg încălzirea în pardoseală ca metodă de încălzire?

  Faptul că din ce în ce mai mulți oameni aleg încălzirea prin pardoseală nu mai este o surpriză pentru nimeni. Dacă acum câțiva ani acest sistem era prezent în general în hoteluri sau alte unități de cazare, spa-uri sau case de vacanță, acum nenumărate case și apartamente au încălzire prin pardoseală integral sau în anumite Citeste mai mult »

 • 20 Sep. 2021 Încălzirea în pardoseală ridică sau nu nivelul podelei?

  Mulți clienți și cititori ne întreabă dacă un sistem de încălzire prin pardoseală poate sau nu să ridice nivelul podelei. Din acest motiv, în acest articol vom analiza câteva aspecte ce țin de astfel de sisteme și impactul pe care instalarea lor l-ar putea avea asupra pardoselii. De asemenea, vom discuta și despre tipurile de Citeste mai mult »

 • 30 Aug. 2021 De ce ar trebui să îți instalezi încălzire în pardoseală în bucătărie

  Atunci când îți refaci bucătăria, probabil că primul tău gând se îndreaptă spre schimbarea gresiei și a faianței, cumpărarea de aparatură nouă, modificarea mobilei, achiziționarea unui blat nou, etc. Dar te-ai gândit vreodată că un proiect de redecorare a bucătăriei poate implica și instalarea unui sistem de încălzire prin pardoseală electric?  În definitiv, această încăpere Citeste mai mult »

 • 18 Aug. 2021 Ce reprezintă un termostat pentru cameră și cum să îl folosești

  Toți cei care ne bucurăm de încălzire cu centrală sau prin pardoseală suntem obișnuiți cu termostatele. Aceste aparate de mici dimensiuni sunt parte a peisajului casei și rareori ne atrag atenția atunci când nu le folosim în lunile de iarnă.  Dar le folosim cu adevărat bine? Și, mai mult decât atât, le înțelegem cu adevărat Citeste mai mult »

 • 19 Jul. 2021 Se poate instala încălzirea în pardoseală în baie?

  Încălzirea prin pardoseală nu mai reprezintă de mult un lux. Dacă acum câţiva ani, sistemele de încălzire prin pardoseală erau prezente cel mai frecvent în case, hoteluri, clădiri de birouri, săli de sport, clinici medicale, incorporate în terasele restaurantelor, instalate în centre spa sau piscine, printre altele, lucrurile s-au schimbat semnificativ. Acum, încălzirea prin pardoseală Citeste mai mult »

 • 13 Jul. 2021 Istoria încălzirii în pardoseală

  Mulți dintre noi cred că încălzirea prin pardoseală reprezintă una dintre culmile tehnologiei moderne. Cu toate acestea însă, încălzirea în pardoseală are o istorie foarte veche. Unii plasează începuturile acestei forme de încălzire în China, în anii 10.000 î.e.n. Alți arheologi consideră că încălzirea prin pardoseală așa cum o știm astăzi are ca sursă de Citeste mai mult »

Vezi toate ›